İzole pektus ekskavatum deformitesi olan çocuklarda QT/QRS oranlarının değerlendirilmesi ve eşlik eden kardiyak problemlerin ekokardiyografik incelenmesi
Evaluation of QT/QRS ratios and echocardiographic examination of accompanying cardiac problems in children with isolated pectus excavatum deformity
- Tez No: 980025
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEYMA KAYALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pektus Ekskavatum, QT/QRS Oranı, Çocuk, Ekokardiyografi, Elektrokardiyografi, Pectus Excavatum, QT/QRS Ratio, Children, Echocardiography, Electrocardiography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: İzole pektus ekskavatum deformitesi, çocukluk çağında en sık görülen göğüs duvarı deformitesi olup kalp fonksiyonlarını mekanik ve elektriksel açıdan etkileyebilmektedir. Bu çalışmanın amacı, izole pektus ekskavatum deformitesi olan çocuklarda QT/QRS oranları ve ventriküler repolarizasyon parametrelerinin değerlendirilmesi, sağlıklı çocuklarla karşılaştırılması ve eşlik eden yapısal kardiyak anomalilerin ekokardiyografik olarak incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif kesitsel çalışma, Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Polikliniğine 01 Ağustos 2023 – 01 Ağustos 2024 tarihleri arasında başvuran ve izole pektus ekskavatum tanısı alan 5–18 yaş arası çocuklarda gerçekleştirildi. Çalışma grubuna benzer yaş aralığında kardiyak patolojisi bulunmayan çocuklar kontrol grubu olarak dahil edildi. Hastaların demografik, antropometrik ve hemodinamik özellikleri ile birlikte, elektrokardiyografik (EKG) parametreler (kalp hızı, QT, QTc, QRS süreleri, QT/QRS, QTc/QRS, QT ve QTc dispersiyonları, Tpe süresi, Tpe/QT ve Tpe/QTc oranları, QRS aksı) ve ekokardiyografik (EKO) bulguları değerlendirilmiştir. Ayrıca, bilgisayarlı tomografi verilerinden elde edilen Haller indeksi hesaplanarak analizlere dâhil edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 40 hasta ve 46 kontrol olmak üzere toplam 86 çocuk dahil edildi. Gruplar arasında yaş, cinsiyet dağılımı, boy, kilo ve vücut kitle indeksi açısından anlamlı farklılık bulunmadı (p>0.05). Diyastolik kan basıncı çalışma grubunda anlamlı olarak düşük bulundu (p=0.020). Ekokardiyografik incelemede ejeksiyon fraksiyonu, kısalma fraksiyonu ve sol ventrikül diyastol sonu çapı açısından fark saptanmazken, çalışma grubunda %17.5 oranında yapısal kardiyak anomaliler (mitral valv prolapsusu, atriyal septal defekt, ventriküler septal defekt) tespit edildi. Elektrokardiyografik parametreler (QT, QTc, QT/QRS, QTc/QRS, Tpe süresi, Tpe/QT, Tpe/QTc, dispersiyon değerleri ve QRS aksı) açısından gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmadı (tümü için p>0.05). Haller indeksi ortalama 2.85 ± 0.19 olarak saptandı ve yaş ile Haller indeksi arasında pozitif yönde anlamlı korelasyon bulundu (r=0.342, p=0.030). Sonuç: Elde edilen bulgular, izole pektus ekskavatum deformitesinin çocuklarda ventriküler repolarizasyon parametrelerinde ve repolarizasyon-depolarizasyon dengesinde anlamlı bir değişikliğe yol açmadığını göstermektedir. Ayrıca, diastolik kan basıncının çalışma grubunda daha düşük bulunması hemodinamik etkilerin göz ardı edilmemesi gerektiğini düşündürmektedir. Haller indeksinin yaş ile pozitif ilişki göstermesi, deformitenin zaman içinde ilerleyebileceğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle pektus ekskavatumlu çocuklarda rutin kardiyak değerlendirme önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Isolated pectus excavatum deformity is the most common chest wall deformity in childhood and may affect cardiac functions both mechanically and electrically. The aim of this study was to evaluate QT/QRS ratios and ventricular repolarization parameters in children with isolated pectus excavatum, to compare them with healthy children, and to investigate concomitant structural cardiac anomalies through echocardiography. Materials and Methods: This retrospective cross-sectional study was conducted in children aged 5–18 years who were diagnosed with isolated pectus excavatum and presented to the Pediatric Cardiology Outpatient Clinic of Ankara Atatürk Sanatorium Training and Research Hospital between August 1, 2023, and August 1, 2024. Age-matched children without any cardiac pathology were included as the control group. Demographic, anthropometric, and hemodynamic characteristics, along with electrocardiographic (ECG) parameters (heart rate, QT, QTc, QRS durations, QT/QRS, QTc/QRS ratios, QT and QTc dispersions, Tpe interval, Tpe/QT and Tpe/QTc ratios, and QRS axis), and echocardiographic (ECHO) findings were evaluated. In addition, the Haller index obtained from computed tomography data was calculated and included in the analyses. Results: A total of 86 children, including 40 patients and 46 controls, were enrolled in the study. There were no significant differences between the groups in terms of age, sex distribution, height, weight, and body mass index (p>0.05). Diastolic blood pressure was significantly lower in the patient group (p=0.020). Echocardiographic evaluation revealed no differences in ejection fraction, fractional shortening, or left ventricular end-diastolic diameter; however, structural cardiac anomalies were identified in 17.5% of the patients (including mitral valve prolapse, atrial septal defect, and ventricular septal defect). Electrocardiographic parameters (QT, QTc, QT/QRS, QTc/QRS, Tpe interval, Tpe/QT, Tpe/QTc, dispersion values, and QRS axis) did not differ significantly between groups (all p>0.05). The mean Haller index was 2.85 ± 0.19, and a significant positive correlation was found between age and Haller index (r=0.342, p=0.030). Conclusion: The findings indicate that in children with isolated pectus excavatum deformity, there were no significant alterations in ventricular repolarization and depolarization parameters; however, potential influences observed in these analyses should not be overlooked. Although isolated pectus excavatum does not appear to pose a substantial arrhythmic risk, the possibility of subtle changes in ventricular electrical activity dynamics warrants careful monitoring. Additionally, the lower diastolic blood pressure observed in the patient group suggests that hemodynamic effects should not be disregarded. The positive correlation between the Haller index and age implies that the deformity may progress over time. Therefore, routine cardiac evaluation, particularly echocardiographic assessment, is recommended in children with pectus excavatum.