Üretken yapay zeka araçlarının zaman yönetimi, yapay zeka kaygısı ve akademik erteleme davranışı üzerindeki etkisi
The effects of generative artificial intelligence tools on time management, artificial intelligence anxiety, and academic procrastination behavior
  1. Tez No: 980050
  2. Yazar: SELİS GÜLER SİLER
  3. Danışmanlar: PROF. AYKUT HAMİT TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
  6. Anahtar Kelimeler: Erteleme Davranışı, Üretken Yapay Zeka, Zaman Yönetimi, Yapay Zeka Kaygısı, Procrastination Behavior, Generative Artificial Intelligence, Time Management, Artificial Intelligence Anxiety
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: İşletme Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, yapay zeka destekli eğitim araçlarının üniversite öğrencilerinin zaman yönetimi becerileri ve akademik erteleme davranışları üzerindeki etkilerini; ayrıca bu ilişkide yapay zeka kaygısının moderatör rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemini, çeşitli fakültelerden 262 öğrenci oluşturmaktadır. Veriler, Üretken Yapay Zeka Kabul Ölçeği, Yapay Zeka Kaygısı Ölçeği, Akademik Erteleme Davranışı Ölçeği ve Zaman Yönetimi Anketi aracılığıyla toplanmış; SPSS ve SmartPLS yazılımlarında betimsel istatistikler, doğrulayıcı faktör analizi, yapısal eşitlik modellemesi ve moderasyon analizleriyle değerlendirilmiştir. Bulgular, yapay zeka destekli eğitim araçlarının kullanımıyla öğrencilerin zaman yönetimi becerilerinde anlamlı düzeyde artış olduğunu göstermiştir. Araç kullanımının yapay zeka kaygısı ve akademik erteleme üzerinde doğrudan anlamlı bir etkisi bulunmamıştır. Yüksek düzeyde yapay zeka kaygısının akademik erteleme davranışını artırdığı; güçlü zaman yönetimi becerilerinin ise erteleme eğilimini azalttığı saptanmıştır. Ayrıca, yapay zeka kaygısının araç kullanımı–erteleme ilişkisini anlamlı biçimde değiştirmediği gözlenmiştir. Elde edilen bu bulgular, eğitimde yapay zekânın etkin, etik ve öğrenci odaklı kullanımına yönelik politika yapıcılar, eğitimciler ve teknolojik tasarımcılar için önemli öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the effects of AI-supported educational tools on university students' time management skills and academic procrastination behaviors, as well as the moderating role of AI anxiety in these relationships. The sample is composed of 262 students from various faculties of Sakarya University. Data were collected using the Generative AI Acceptance Scale, AI Anxiety Scale, Academic Procrastination Behavior Scale, and Time Management Questionnaire, and were analyzed via SPSS and SmartPLS employing descriptive statistics, confirmatory factor analysis, structural equation modeling (SEM), and moderation analysis. Findings reveal that the use of AI-supported educational tools significantly enhances students' time management skills, while having no direct significant effect on AI anxiety or academic procrastination. High levels of AI anxiety are associated with increased academic procrastination, whereas strong time management skills correspond to reduced procrastination tendencies. Furthermore, AI anxiety did not significantly moderate the relationship between tool usage and procrastination. These results provide valuable insights for policymakers, educators, and technology designers on maximizing the benefits of AI in education, promoting ethical and student-centered implementation, and mitigating associated risks.