Transformations in architectural drawing: A study on the representation of space during the renaissance and avant-garde
Mimari çizimdeki dönüşümler: Rönesans ve avant-garde'da mekanın temsiliyeti
- Tez No: 98007
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZEN EYÜCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mimari temsiliyet (gösterim), mimari çizim, mekan, Architectural representation, architectural drawing, space, abstract reduction
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
öz* Bu çalışma, mimari çizime ve ardında yatan daha karmaşık gerçekliklere eleştirel bir bakış açısı sunmaktadır. Düşüncenin dili olarak ele alınan mimari çizimdeki dönüşümler iki önemli dönemin -Rönesans ve Avant-Garde- yardımıyla incelenir. Bu iki dönem, mekan algılarının gösterimiyle, mimari çizim tarihinde ön plana çıkarlar. Bu çalışma süresince sağlıklı bir değerlendirmeye ulaşabilmek amacıyla, bu dönemlerdeki kavramsal yaklaşımların yeniden kurgulanması gerekli görülmüştür. Bu soyut kurgulama, mimarın konumunu, tasarım yöntemleri ve çizimin rolünü içermektedir. Ayrıca perspektif ve aksonometrik çizimler, mimari çizim tarihinde, mimarın soyut ve mekana ait düşüncelerini aktarmada kullandığı en önemli araçlar olarak ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study presents a critical look on the architectural drawing, including its reflections and more complex realities behind it. The transformations in architectural drawing as a language of thought have been analysed with the help of two eminent periods; the Renaissance and the Avant-garde. These periods excelled with the representation of their space perception as the most valuable periods in the history of architectural drawing. To gain an accurate evaluation during the study, a contextual reconstruction of the selected periods have been necessary. This“reconstruction”includes the position of the architect, the design methodologies, the role of drawing. Perspective and axonometry drawings are studied as pioneering tools to express the architect's abstract creation, and his ideologies on architectural space in the history of architectural drawing.