Wetland conservation within the framework of city planning
Şehir planlama açısından sulak alanların korunması
- Tez No: 98008
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL ARKON, DOÇ. DR. SEMAHAT ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Sulak Alanlar, Sulak Alan Korunması, Bütüncül Sulak Alan Yönetimi, Sulak Alan Koruma Planlaması, Gediz Deltası, Wetlands, Wetland Conservation, Integrated Wetland Management, Wetland Conservation Planning, Gediz Delta
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
öz Sulak alanlar yeryüzüne, dolayısıyla insanlara ve çeşitli türlere bir dizi değer ve yarar sağlayan doğal kaynaklardır. Fakat önemi anlaşılana kadar sulak alanlar yararsız ve sağlıksız alanlar olarak kabul edilerek, tarımsal üretim, endüstriyel ve şehirsel gelişme alanları oluşturmak amacıyla kurutularak yok edilmiştir. Son zamanlarda çevre koruma bilincinin artması sonucunda, ekosistem içindeki öneminin anlaşılmasıyla koruma çalışmaları hız kazanmıştır. Sulak alan kayıplarının çoğu bu kaynak değerlerinin bilinmemesi ve faaliyetlerin etkilerinin dikkate alınmaması sonucudur. Bu sorunlara nasıl yaklaşılacağı konusunda şehir planlama süreci içinde dikkatli analizlerin yapılması ve koruma politika ve metodolojisin oluşturulması önem kazanmaktadır. Tezin temel amacı, sulak alanların önemim, kayıplarının nedenleri ile koruma yaklaşımlarının ve politikalarını inceleyerek, daha etkin koruyabilmek amacıyla şehir planlama sürecinde yapılması gereken çalışmaları oluşturarak, sulak alan koruma planlamasının geliştirilmesine katkıda bulunmaktır. Araştırma sonucunda, çalışma alanında bulunan zarar verici arazi kullanım ve gelişmelerin önlenmesi ya da azaltılmasını sağlayıcı önerilerin geliştirilmesi ile Gediz Deltasının öneminin ortaya konulmasına çalışılmıştır. Kentsel baskı altmda kalan sulak alanların kayıplarını önlemek için gerekli olan politikaların ve çalışmaların oluşturulmasında sulak alan koruma planlama sürecinin kullanılması sulak alan kayıplarını azaltacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Wetlands are natural resources that provide humans and other species, in other words the whole world, with a value and benefit. Nevertheless, wetlands were accepted as worthless and unhealthy areas till their importance was understood, and were destroyed for agricultural production and to constitute industrial and urban development areas. Recently, as environmental consciousness increased, the importance of wetlands in the whole eco-system was understood and the protection of these areas speed up. Loss of wetlands mostly resulted from the unknown of their values and from paying insufficient attention to the effects of their activities. Approaches to the solution of these problems include analysis during the urban plan processes and to form protection policies and methodologies The main aim of this thesis is to study the existing policies, protection approaches and the causes of these losses; to form the necessary studies during urban planning processes for effective protection, thus, contributing the development of wetlands protection planning. As a result, it was tried to develop some suggestions to prevent or decrease the effects of harmful activities and their further developments in the study area and to put forth the importance of Gediz. Delta. The usage of wetlands protection planning process, during the formation of necessary policies and works in preventing the loses of wetlands, which are under the pressure of urban development, will surely decrease the loses of wetlands.