Türk hukukunda ölüme dayalı ve cismani zararların maddi tazminat hesaplanmasında dikkate alınması gereken kazanç
The income to be taken into account in the calculation of pecuniary compensation for death and bodily injuries under Turkish law
- Tez No: 980195
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI NANECİ ARICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Asgari ücret, Bedensel zararlar, Cismani zararlar, Destekten yoksun kalma tazminatı, Maddi tazminat, İş göremezlik, Minimum wage, Bodily harms, Bodily injury, Compensation for loss of support, Material compensation, Incapacity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
Ölüme dayalı ve cismani zararlar, geçmişten günümüze haksız fiil olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kapsamda haksız fiilde bulunan kişi; ölüm zararında destekten yoksun kalan kişilere, bedensel zararlarda zarara uğrayan kişiye, meydana gelen fiil kapsamında maddi ve manevi tazminat ödemekle yükümlüdür. Ancak yargı yoluyla ya da alternatif çözüm yollarıyla uyuşmazlığın çözülmesi için tazminat miktarının belirlenmesi elzem niteliktedir. Tez konumuzda manevi tazminat kapsam dışı bırakılarak sadece maddi tazminata konu kazanç incelenmiştir. Maddi tazminat hesaplanması için birçok verinin bir araya getirilmesi gerekmektedir. Bunlara örnek olarak; haksız fiile konu olayın meydana geliş tarihi, kazazedenin ya da müteveffanın yaşı, kazancı gösterilebilir. Tazminat hesaplamasında esas alınan, tespiti zor olan, tazminat miktarının en büyük değişkenleri içerisinde olan, kişinin kazancı tez konumuz olup çalışmamız kapsamında detaylı olarak incelenmiştir. Mevzuat, doktrin ve Yargıtay uygulamaları esas alınarak cismani zararlar ve ölüm zararları kapsamında kazanç, ücret, gelir kavramları, tazminat hesaplamasında kazancın belirlenmesi ve uygulanması incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Death and bodily injuries have long been encountered as torts. Within this scope, the person committing the tort is obliged to pay pecuniary and non-pecuniary compensation to the dependents deprived of support in cases of death, and to the injured person in cases of bodily harm. However, determining the amount of compensation is essential for the resolution of the dispute, whether through judicial proceedings or alternative dispute resolution mechanisms. In our thesis, non-pecuniary compensation has been excluded, and only the income relevant to pecuniary compensation has been examined. The integration of numerous data is required for the calculation of pecuniary compensation. Examples of these may include the date on which the tortious act occurred, the age of the injured party or the deceased, and their income. The income of the individual, serving as the basis for compensation calculation, being difficult to determine and constituting one of the most significant variables affecting the compensation amount, is the subject of our thesis and has been examined in detail within the scope of our study. Based on legislation, doctrine, and Court of Cassation practices, the concepts of income, wages, and earnings, and the determination and application of income in compensation calculation have been examined within the scope of bodily injuries and death-related damages.