Türk sigorta hukukunda sigortacının kanuni halefiyeti
Legal subrogation of the insurer in Turkish insurance law
  1. Tez No: 980196
  2. Yazar: İZZET BAŞARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA İSMAİL KAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Türk ticaret hukuku, Turkish commercial law
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Sigorta hukukunun en temel ve uygulamada en sık karşılaşılan konularından biri olan sigortacının kanuni halefiyet hakkını konu alan bu çalışmada, sigortacının kanuni halefiyetinin teorik temelleri, koşulları ve uygulamadaki etkilerinin ayrıntılı bir şekilde ele alınması amaçlanmıştır. Sigortalının, sigorta sözleşmesi ile teminat altına alınan belirli bir riskin gerçekleşmesi ile sigortacıdan tazminat talep hakkı, sigortacının ise sigortalısının zararını tazmin etme yükümlülüğü üzerine kurulu olan sigorta ilişkisi, aynı zamanda sigorta tazminatını ödedikten sonra sigortacının, sigortalının zarar sorumlusu üçüncü kişiden olan alacak hakları üzerinde halefiyet yoluyla hak sahibi olması sonucunu doğurmaktadır. Sigortalının zarar gören sıfatıyla, rizikonun gerçekleşmesi sonucunda meydana gelen zararları dolayısıyla üçüncü bir kişiye karşı haksız fiil, sözleşme veya kanun gibi herhangi bir hukuki sebebe istinaden tazminat alacağına sahip olduğu hallerde, bu hak, ödenen sigorta tazminatı miktarınca kanun gereği halefiyet yoluyla sigortacıya geçer. Sigortacı, mal sigortalarında menfaati zarar gören sigortalısına yaptığı ödeme sonrasında 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 1472. maddesi gereğince yapmış olduğu bu ödemeyi zarar sorumlusuna rücu etme imkânına sahiptir. Sorumluluk sigortalarında ise zarar görene tazminat ödeyen sigortacının Türk Ticaret Kanunu'nun 1481. maddesi gereğince sigortalı ile birlikte meydana gelen zarardan sorumluluğu bulunan diğer kişilere sorumlulukları oranında rücu hakkı bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the insurer's right of legal subrogation, one of the most fundamental and frequently encountered issues in Turkish insurance law. The aim is to provide a comprehensive analysis of the theoretical foundations, conditions, and practical implications of this institution. The insurance relationship is based on the insured's right to claim compensation from the insurer upon the occurrence of a risk covered by the insurance contract, and the insurer's obligation to indemnify the insured for the loss sustained. Once the insurer pays the insurance indemnity, it acquires, by operation of law and through subrogation, the insured's rights of claim against the third party responsible for the damage. Where the insured, as the injured party, has a right to compensation from a third party arising from tort, contract, or statute, this right is transferred to the insurer to the extent of the indemnity paid. In property insurance, the insurer who has compensated the insured is entitled, pursuant to Article 1472 of the Turkish Commercial Code No. 6102, to recourse against the person liable for the damage up to the amount paid. In liability insurance, the insurer who has compensated the injured person has, under Article 1481 of the same Code, a proportional right of recourse against other persons who share responsibility for the loss.