Yozgat ili Merkez ilçe tarım işletmelerinde tarımsal kredi kullanım durumu ve üretici üzerine etkileri
The Use of agricultural loans and its effects on farmers in the farming enterprises of central country of Yozgat province
  1. Tez No: 98032
  2. Yazar: ŞÜKRÜ KÖKSAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL KIZILASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kredi, T.C. Ziraat Bankası, Tarım İşletmesi, Sosyo-Ekonomik Faktörler
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET YOZGAT İLİ MERKEZ İLÇE TARIM İŞLETMELERİNDE TARIMSAL KREDİ KULLANIM DURUMU VE ÜRETİCİ ÜZERİNE ETKİLERİ Şükrü KOKSAL Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2000, 123 sayfa Danışman: Yrd.Doç. Dr. Halil KIZILASLAN Jüri: Prof.Dr. A.Zafer GÜRLER Jüri: Yrd.Doç.Dr.Halil KIZILASLAN Jüri:Yrd.Doç.Dr.GültenGÜMÜŞTEKİN Bu araştırma, Yozgat İli Merkez İlçe Tarım İşletmelerinde tarımsal kredi kullanım durumu, kredi kullanımını etkilediği düşünülen faktörler ve kredilerin üretici üzerine etkisi, alınan kredilerin amacına göre kullanılıp kullanılmadığı, kredi kaynağf içerisinde T.C. Ziraat Bankası'nın yeri, kredi temininde ve geri ödemede karşılaşılan sorunları belirlemek ve sorunlara ilişkin çözüm önerileri getirebilmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma verileri, araştırma bölgesinde 1996-1997 üretim döneminde Ziraat Bankası'ndan kredi kullanan 90 üretici ile görüşülerek elde edilmiştir. Araştırmada, üreticilerin kredi kullanımı ile kredi kullanımını etkilediği düşünülen sosyo ekonomik özellikleri arasında bir ilişki olup olmadığını belirlemek amacıyla Khi-Kare analizleri yapılmıştır. Analizlerin sonucunda kredi kullanımı ile üreticilerin sosyal nitelikleri arasındaki ilişkinin istatiksel açıdan önem taşımadığı anlaşılmıştır. Bunun yanında ekonomik faktörlerin kredi kullanımında önemli olduğu sonucu elde edilmiştir. Ayrıca, üreticilerin kredi almada çeşitli zorluklarla karşılaştığı, Ziraat Bankası'nın önemli bir kredi kaynağı olduğu, kredi faizlerinin yüksek olduğu, formalite ve bürokrasinin gereğinden fazla olduğu da tespit edilmiştir. Tarım işletmelerinde verimliliğin artırılmasına yönelik çalışmalar yapılırken, tarım işletmelerinin fınans ve sağlama sorunlarının çözümlenmesi, kredi faizlerinin aşağı seviyelere çekilerek tarımın desteklenmesi suretiyle kaynakların daha etkin kullanılabileceği ve üreticilerin kalkındırılabileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE USE OF AGRICULTURAL LOANS AND ITS EFFECTS ON FARMERS IN THE FARMING ENTERPRISES OF CENTRAL COUNTY OF YOZGAT PROVINCE Şükrü KOKSAL Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Departman of Agricultural Economics Master Thesis 2000,123 Page SupervisionAsst.Prof.Dr. Halil KIZILASLAN Jury: Prof.Dr.A.Zafer GÜRLER Jury: Asst.Prof. Dr. Halil KIZILASLAN Jury: Asst.Prof. Dr. Gülten GÜMÜŞTEKİN This research was conducted to study the use of agricultural loans in the farming enterprises of the central county of Yozgat province and the factors thought to be effecting the credit use, the effect of the loans on farmers, whether the loans are spent appropriately, the position of the TR Ziraat Bank as the source of the loans and to determine the problems faced in the assurance and repayment of the loans and to propose some solutions for these problems. The data of the research were obtained interwievs from the 90 farmers who used loans from the TR Ziraat Bank in 1996-1997 season in the research region. Chi-square and variance analysis were used to questions if there was a relation between the farmers' credit use and the socio-economical characteristics thought. to be effecting the credit use. Considering the results of the analysis, it was concluded that there was no statistically significant relation between the credit use and the social characteristics of the farmers. However, the economical factors in credit use were found to be significant. Additionaly, it was found out that the farmers faced various difficultres in getting the loans, the Ziraat Bank was an important source of the credits, the credit interests were high, and there was too much formality and bureaucracyin the process. Finally, it can be said that while to increase the productivity in farming enterprises sources can be used more actively and effectivel and farmers can be developed by solving the problems of farming enterprises faced in the assurance and repayment of loans and by supporting the agriculture with low credit interests Key Words. Credit, The TR Ziraat Bank, Farming Enterprices, Socio-Economical factors