Samandağ sahilinde yetişen çeşitli bitkilerde ağır metal düzeylerinin ve katalaz aktivitesinin belirlenmesi
Determination of heavy metal levels and catalase activity in various plants growing on the Samandağ coast
- Tez No: 980323
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY ERGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ağır metaller, Heavy metals
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada Hatay iline bağlı Samandağ ilçesi sahilinde yetişen beş sukkulent bitkide sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde ağır metal birikimleri ve katalaz (CAT) enzim aktivitelerine bakılmış olup, ağır metal (Pb, Cd, Hg, Sn, As, Se, Zn, Cu, Fe, Cr, Al ve Ni ) birikimi 2023 sonbahar ve 2024 ilkbahar mevsimlerinde karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Bu arazilerde yetişen bitkilerin trafik, deprem sonrası moloz yığınları, tarımsal faaliyet kaynaklı ağır metal kirliliğini belirlemek, bu kirliliklerin mevsimsel değişimlerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Samandağ sahilinde beş farklı istasyondan alınan farklı bitkilerin ağır metal analizleri İndüksiyonla birleşmiş plazma kütle spektrometrisi (ICP-MS) cihazı kullanılarak yapılmıştır. Yapılan bu çalışma sonucunda elde edilen bitki numunelerine ait veriler Türkiye ve Dünyada müsaade edilen ağır metal sınır değerleri ile karşılaştırıldığında; bitki örneklerine ait veriler incelendiğinde ağır metal birikiminin olduğu tespit edilmiştir. Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) bitkilerde müsaade ettiği ağır metal sınır değerleri ile karşılaştırıldığında ağır metal birikiminin kabul edilebilir sınır değerin altında olduğu görülmüştür. Bu durum azda olsa bölgenin endüstriyel, tarımsal veya evsel kaynaklı metal kontaminasyonuna maruz kaldığını göstermiştir. Katalaz enzim aktivitelerinde ilkbaharda artış gözlenmiştir. Abiyotik streslerin etkisiyle oksidatif stresin ağır metalle bağlantılı olduğu gözlenmiştir. Katalaz, aktivitelerinde ise strese bağlı olarak kontrole göre artışlar meydana gelmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, heavy metal accumulations and catalase (CAT) enzyme activities of five succulent plants growing on the coast of Samandağ district of Hatay were examined in the autumn and spring seasons, and the heavy metal (Pb, Cd, Hg, Sn, As, Se, Zn, Cu, Fe, Cr, Al and Ni) accumulation was comparatively investigated in the autumn of 2023 and the spring of 2024. The aim of this study was to determine the heavy metal pollution of plants growing in these lands originating from traffic, post-earthquake debris, and agricultural activities, and to reveal the seasonal changes in these pollutions. Heavy metal analyses of different plants taken from five different stations on the Samandağ coast were performed using Induction-Coupled Plasma-Mass Spectrometry (ICP-MS) equipment. As a result of this study, when the data of the plant samples obtained were compared with the heavy metal limit values permitted in Turkey and the world, it was determined that there was heavy metal accumulation. When compared with the heavy metal limit values permitted in plants by the World Health Organization (WHO) and the United Nations Food and Agriculture Organization (FAO), it was seen that the heavy metal accumulation was below the acceptable limit value. Even if this was not the case, it showed that the region was exposed to metal contamination from industrial, agricultural or domestic sources. An increase in catalase activity was observed in the spring. Oxidative stress was observed to be linked to heavy metal exposure due to abiotic stresses. Catalase activities increased compared to controls due to stress.