Yapay zekanın turizm rehberliği eğitiminde kullanımı
The use of artifical intelligence in tourist guiding education
- Tez No: 980332
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SONAY KAYGALAK ÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zeka, Turizm Rehberliği, Eğitim, Artificial Intelligence, Tourist Guiding, Education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma yapay zeka teknolojilerinin turizm rehberliği eğitiminde nasıl kullanıldığını ve bu kullanımın mesleki yeterliliklere etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında, turizm rehberliği alanında görev yapan profesyonellerin ve akademisyenlerin yapay zekaya yönelik algıları, beklentileri ve endişeleri analiz edilmiştir. Nitel araştırma desenine dayanan çalışmada, veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşmeler kullanılmış ve elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular yapay zekanın rehberlik mesleğinde özellikle bilgi erişimi, çeviri, görsel destek ve rota planlaması gibi alanlarda önemli katkılar sağladığını göstermektedir. Katılımcıların çoğu, yapay zekanın rehberlik mesleğinin niteliğini artırabileceğini düşünmektedir. Buna karşın etik sorunlar, meslekî tehditler ve insan etkileşiminin azalması gibi konulara ilişkin endişelerini belirtmişlerdir. Özellikle deneyimli rehberler, yapay zekaya temkinli yaklaşarak teknolojik gelişmelerin mesleğin geleceği üzerinde yaratabileceği olumsuz alanlara değinmiştir. Araştırma, turizm rehberliği eğitiminin yapay zeka teknolojileriyle desteklenmesi gerektiğini ve eğitim programlarında dijital okuryazarlık ve teknolojiye uyum gibi alanlara daha fazla yer verilmesini önermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine how artificial intelligence technologies are used in tourism guiding education and the impact of this use on professional competencies. Within the scope of the research, the perceptions, expectations, and concerns of professionals and academics working in the field of tourism guidance regarding artificial intelligence were analyzed. In this study based on a qualitative research design, semi-structured interviews were used as the data collection tool, and the obtained data were evaluated using the content analysis method. The findings indicate that artificial intelligence makes significant contributions to the guidance profession, particularly in areas such as information access, translation, visual support, and route planning. Most participants believe that artificial intelligence can enhance the quality of the guidance profession. In contrast, they expressed concerns about issues such as ethical problems, professional threats, and reduced human interaction. Experienced guides in particular have approached artificial intelligence with caution, addressing the potential negative impacts of technological advancements on the future of the profession. The research suggests that tourism guide training should be supported by artificial intelligence technologies and that digital literacy and technology adaptation should be given more emphasis in training programs.