İlkokul 4.sınıf öğrencilerinde akran zorbalığı, sosyal anksiyete ile yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination of the relationship between peer bullying, social anxiety and life sati̇sfaction among fourth grade primary school students
  1. Tez No: 980333
  2. Yazar: ZEYNEP FINDIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUĞBA BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Akran zorbalığı, Peer victimization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bilim Dalı
Özet
Araştırmanın amacını ilkokul 4.sınıf öğrencilerinde akran zorbalığı, sosyal anksiyete ile yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi oluşturmaktadır. Bu araştırma İstanbul'da Sultanbeyli ilçesinde devlet ilkokullarında öğrenim gören 420 4.sınıf öğrencisi üzerinden gerçekleştirilmiştir. Bu araştırma nicel yöntem kullanılarak tarama deseniyle yapılmıştır. Araştırma grubu kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile oluşturulmuştur. Veri toplama aracı olarak, Akran Zorbalığı Ölçeği-Çocuk Formu, Çocuklar İçin Yaşam Doyumu Ölçeği ve Çocuklar İçin Sosyal Anksiyete Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada akran zorbalığı uygulama, akran zorbalığına maruz kalma, sosyal anksiyete ile yaşam doyumu düzeylerinin; cinsiyet değişkenine göre farklılaşıp farklılaşmadığı Bağımsız Örneklemler için t Testi ile analiz edilmiştir. Araştırmada akran zorbalığı uygulama, akran zorbalığına maruz kalma, sosyal anksiyete ile yaşam doyumu düzeylerinin; ailenin sosyoekonomik düzey, anne eğitim düzeyi, baba eğitim düzeyi ve kardeş sayısı değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığı Tek Yönlü ANOVA ile incelenmiştir. Araştırmada akran zorbalığı uygulama, akran zorbalığına maruz kalma, sosyal anksiyete ile yaşam doyumu arasındaki ilişkilerin incelenmesi Pearson korelasyonu ile analiz edilmiştir. Araştırmada akran zorbalığı uygulama düzeylerinin; akran zorbalığına maruz kalma, sosyal anksiyete ile yaşam doyumu tarafından yordanmasını belirlemek için Çoklu Regresyon Analizi yapılmıştır. Araştırmada akran zorbalığına uğrama düzeylerinin; akran zorbalığı uygulama, sosyal anksiyete ile yaşam doyumu tarafından yordanmasını belirlemek için Çoklu Regresyon Analizi yapılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre akran zorbalığı uygulama, akran zorbalığına maruz kalma ile yaşam doyumu; öğrencilerin cinsiyeti, ailenin sosyoekonomik düzeyi, kardeş sayısı, anne eğitim ve baba eğitim düzeyine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Sosyal anksiyete düzeyleri öğrencilerin cinsiyeti, ailenin sosyoekonomik düzeyi, kardeş sayısı ve anne eğitim düzeyine göre anlamlı bir farklılık göstermezken, baba eğitim düzeyine göre anlamlı farklılık göstermektedir. Babası üniversite mezunu olan çocukların sosyal anksiyete düzeyleri ilkokul, ortaokul ve lise mezunu babaların çocuklarından daha düşüktür. Akran zorbalığı uygulama, akran zorbalığına maruz kalma, sosyal anksiyete ile yaşam doyumu arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Yaşam doyumu toplam puanları ile sosyal kaygı toplam puanları arasında negatif yönlü ve anlamlı; yaşam doyumu ile zorbalık uygulama arasında negatif yönlü ve anlamlı; yaşam doyumu ile zorbalığa maruz kalma arasında negatif ve anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Sosyal kaygı ile zorbalık uygulama arasında pozitif yönlü ve anlamlı; sosyal kaygı ile zorbalığa maruz kalma arasında pozitif yönlü ve anlamlı; sosyal kaygı ile yaşam doyumu negatif yönlü ve anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Zorbalık uygulama ve zorbalığa maruz kalma arasında pozitif yönlü yüksek düzeyde ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Akran zorbalığı uygulama; akran zorbalığına maruz kalma, sosyal anksiyete, yaşam doyumu değişkenleri tarafından anlamlı yordanmaktadır. Bağımsız değişkenler (zorba olma, yaşam doyumu, sosyal kaygı) birlikte, zorbalığa maruz kalma (kurban) düzeyindeki toplam varyansın yaklaşık %57'ünü açıklamaktadır. Akran zorbalığına maruz kalma; akran zorbalığı uygulama, sosyal anksiyete ve yaşam doyumu değişkenleri tarafından anlamlı yordanmaktadır. Bağımsız değişkenler (kurban olma, yaşam doyumu, sosyal kaygı) birlikte, zorba olma düzeyindeki toplam varyansın yaklaşık %54'ünü açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between peer bullying, social anxiety and life satisfaction among fourth grade primary school students. This research was conducted with 420 fourth grade students studying at public primary schools in the Sultanbeyli district of Istanbul. The study employed a quantitative research method and was designed using a survey model. The study group was formed using the convenience sampling method.As data collection instruments, the Peer Bullying Scale–Child Form, the Children's Life Satisfaction Scale, and the Social Anxiety Scale for Children were used. In the study, Independent Samples t-Test was used to analyze whether levels of peer bullying perpetration, peer victimization, social anxiety, and life satisfaction differed significantly by gender. Additionally, One-Way ANOVA was conducted to examine whether these variables differed significantly based on family socioeconomic status, mother's education level, father's education level, and number of siblings.The relationships among peer bullying perpetration, peer victimization, social anxiety, and life satisfaction were analyzed using Pearson correlation analysis. In order to determine whether peer bullying perpetration could be predicted by peer victimization, social anxiety, and life satisfaction, a Multiple Regression Analysis was conducted. Similarly, to determine whether peer victimization could be predicted by peer bullying perpetration, social anxiety, and life satisfaction, another multiple regression analysis was performed. According to the findings of the study, peer bullying perpetration, peer victimization, and life satisfaction levels did not differ significantly based on students' gender, family socioeconomic status, number of siblings, mother's education level, or father's education level. Social anxiety levels did not differ significantly based on gender, family socioeconomic status, number of siblings, or mother's education level; however, they did differ significantly based on father's education level. Children whose fathers were university graduates had lower levels of social anxiety compared to children whose fathers had only completed primary, secondary, or high school education. Significant relationships were found among peer bullying perpetration, peer victimization, social anxiety, and life satisfaction. A negative and significant relationship was found between life satisfaction and social anxiety, life satisfaction and bullying perpetration, and life satisfaction and peer victimization.Positive and significant relationships were identified between social anxiety and bullying perpetration, as well as social anxiety and peer victimization. A negative and significant relationship was found between social anxiety and life satisfaction. A positive and high-level significant relationship was found between bullying perpetration and peer victimization.Peer bullying perpetration was significantly predicted by peer victimization, social anxiety, and life satisfaction. The independent variables (peer victimization, life satisfaction, and social anxiety) together explained approximately 57% of the total variance in bullying perpetration. Peer victimization was significantly predicted by peer bullying perpetration, social anxiety, and life satisfaction. The independent variables (bullying perpetration, life satisfaction, and social anxiety) together explained approximately 54% of the total variance in peer victimization.