Olumsuz çocukluk çağı yaşantıları ile yeme tutumları arasındaki ilişkide benlik algısının aracı rolü
The mediating role of self-perception in the relationship between adverse childhood experiences and eating attitudes
- Tez No: 980386
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLGÜN ONNAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aşırı yeme bozukluğu, Benlik algısı, Duygusal yeme, Çocukluk çağı travmaları, Binge-eating disorder, Self perception, Emotional eating, Childhood traumas
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Yürütülen tez çalışmasında olumsuz çocukluk çağı yaşantıları ile yeme tutumları arasındaki ilişkide benlik algısının aracı rolü incelenmiştir. Araştırmaya, 272'si kadın (%68,3), 120'si erkek (%30,2) ve 6'sı diğer (%1,5) olmak üzere 18-74 yaş arası toplam 398 birey katılmıştır. Katılımcıların değerlendirilmesinde, Demografik Bilgi Formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği, Üç Faktörlü Yeme Ölçeği ve Sosyal Karşılaştırma Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada betimsel istatistikler hesaplanmış, kullanılan ölçeklerin iç tutarlılıklarını incelemek için Cronbach's Alpha katsayısından faydalanılmış, değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla korelasyon ve regresyon analizi uygulanmıştır. Gruplar arasındaki farklılıkları belirlemek için ise ANOVA ve bağımsız t-testi kullanılmıştır. Analizler SPSS 30.0 programında gerçekleştirilmiş, aracılık analizi için ise Hayes Process Macro 4.2 eklentisinden yararlanılmıştır. Elde edilen bulgularda olumsuz çocukluk çağı yaşantıları ile yeme tutumları arasında pozitif yönde anlamlı ilişki, olumsuz çocukluk çağı yaşantıları ile benlik algısı arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki, benlik algısı ile yeme tutumları arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Aracılık analizi bulguları ise olumsuz çocukluk çağı yaşantıları ile yeme tutumları arasındaki ilişkide benlik algısının aracı rolünü ortaya koymuştur. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, tartışma bölümünde mevcut literatür ışığında yorumlanıp değerlendirilmiş; gelecek çalışmalara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This present study investigates the mediating role of self-perception in the relationship between adverse childhood experiences and eating attitudes. The study sample consisted of 398 individuals aged between 18 and 74, including 272 women (68.3%), 120 men (30.2%), and 6 participants identifying as other (1.5%). Data were collected using the Demographic Information Form, the Childhood Trauma Questionnaire, the Three-Factor Eating Questionnaire, and the Social Comparison Scale. Descriptive statistics were computed, and Cronbach's Alpha coefficient was used to examine the internal consistency of the scales. Correlation and regression analyses were performed to explore the relationships among variables, while ANOVA and independent t-tests were used to identify group differences. Statistical analyses were carried out using SPSS 30.0, and mediation analysis was conducted with the Hayes Process Macro 4.2. Findings revealed a significant positive relationship between adverse childhood experiences and eating attitudes, a significant negative relationship between adverse childhood experiences and self-perception, and a significant negative relationship between self-perception and eating attitudes. Mediation analysis further demonstrated that self-perception plays a mediating role in the relationship between adverse childhood experiences and eating attitudes. The results of the study were interpreted and discussed within the scope of the existing literature, and implications for future research were presented.