Yeni bir kuvvet platformunun geliştirilerek güvenirlik ve geçerliğinin araştırılması
Developing a new force platform and investigating its reliability and validity
- Tez No: 980421
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR FİDAN, PROF. DR. MEHMET YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Balans sistemleri, Dikey sıçrama, Patlayıcı kuvvet, Vestibüler rehabilitasyon, Balance systems, Vertical jumping, Explosive force, Vestibular rehabilitation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu yüksek lisans tez çalışması, sportif performans analizleri ve rehabilitasyon uygulamaları için düşük maliyetli, taşınabilir ve yüksek doğrulukla ölçüm yapabilen bir kuvvet platformunun tasarımı, geliştirilmesi ve geçerlilik-güvenilirlik analizini kapsamaktadır. Sistem; dört adet yüksek hassasiyetli yük hücresi, mikrodenetleyici tabanlı veri toplama birimi, Bluetooth destekli kablosuz iletişim altyapısı ve Windows ile mobil cihazlarda çalışabilen kullanıcı dostu bir arayüz ile yapılandırılmıştır. Geliştirilen platform hem laboratuvar hem de saha koşullarında kullanılabilir olmasıyla dikkat çekmektedir. Ticari sistemlerden farklı olarak bu platform, zeminle rijit temas sağlanmadığı durumlarda ölçüm başlatmayan bir kalibrasyon güvenlik protokolüne sahiptir. Ayrıca kullanıcı platform üzerine çıktığında sistem, otomatik kalibrasyon işlemini başlatmakta ve hem görsel hem de sesli uyarılarla geri bildirim sağlamaktadır. Literatürdeki sistemlerde denge analizleri için genellikle çift platform ihtiyacı bulunurken, bu çalışmada geliştirilen yapı tek bir platform üzerinden balans parametrelerini yüksek doğrulukla ölçebilmektedir. Ayrıca platformun mekanik yapısına entegre edilmek üzere beşinci bir yük hücresi için bağlantı noktası hazırlanmış ve böylece izometrik çekiş testleri için ek ölçüm kapasitesi sağlanmıştır. Sistemin geçerlilik ve güvenilirlik analizleri, standart kuvvet platformlarıyla karşılaştırmalı olarak gerçekleştirilmiş; sıçrama yüksekliği, havada kalış süresi ve iniş kuvveti gibi değişkenler açısından istatistiksel uyumun yüksek olduğu (r > 0.96, ICC > 0.90) belirlenmiştir. Tüm bu teknik özellikler doğrultusunda geliştirilen kuvvet platformu; spor bilimleri laboratuvarları, fizik tedavi merkezleri, rehabilitasyon klinikleri ve antrenman salonları gibi çok çeşitli uygulama alanlarında kullanılmaya uygun, erişilebilir ve özelleştirilebilir bir ölçüm sistemi olarak literatüre katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This master's thesis focuses on the design, development, and validity-reliability analysis of a low-cost, portable, and high-accuracy force platform intended for sports performance assessments and rehabilitation applications. The system is structured with four high-precision load cells, a microcontroller-based data acquisition unit, Bluetooth-enabled wireless communication, and a user-friendly interface compatible with both Windows and mobile devices. The developed platform stands out with its usability in both laboratory and field conditions. Unlike many commercial systems, the platform features a calibration safety protocol that prevents measurements from starting unless firm contact with the ground is ensured. Additionally, when a user steps onto the platform, the system automatically initiates the calibration process and provides feedback through both visual and auditory alerts. While existing systems often require dual platforms for balance analysis, the proposed solution can accurately capture balance-related parameters using a single platform. Furthermore, a dedicated mounting point has been integrated into the platform's mechanical design to allow the installation of a fifth load cell, enabling the system to measure not only the vertical force applied to the surface but also isometric pulling forces. The system's validity and reliability were evaluated through comparative analyses against standard force platforms. The results demonstrated strong statistical agreement (r > 0.96, ICC > 0.90) for key variables such as jump height, flight time, and peak landing force. With these technical features, the developed force platform offers an accessible and customizable measurement solution suitable for diverse applications in sports science laboratories, physiotherapy clinics, rehabilitation centers, and training facilities, thereby contributing to the scientific literature.