The impact of quality of work life and motivation on employee performance in tourism enterprises
Turizm işletmelerinde çalışma yaşamı kalitesi ve motivasyonun çalışanların performansına etkisi
  1. Tez No: 980478
  2. Yazar: NEDA SHAHBAZI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışma Yaşamı Kalitesi, Motivasyon, İş Performansı, Quality of Work Life, Motivation, Job Performance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, turizm işletmelerinde çalışan bireylerin iş performansları üzerinde çalışma yaşamı kalitesi ve motivasyon faktörlerinin etkisini ortaya koymaktır. Araştırmanın evrenini, İstanbul ilinde faaliyet gösteren 4 ve 5 yıldızlı otel ve restoranlarda çalışan toplam 415 personel oluşturmaktadır. Veriler, anket yöntemiyle toplanmış ve SPSS yazılımı kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, çalışma yaşamı kalitesi, çalışanların iş doyumunu arttırmakta ve bu durum, iş performansı üzerinde dolaylı fakat olumlu bir etki yaratmaktadır. Ayrıca, içsel motivasyonun iş performansı üzerinde dışsal motivasyondan daha etkin bir rol oynadığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte, iş-yaşam dengesinin bazı yönlerinin turizm sektörü çalışanlarının performansı üzerinde sınırlı etkiye sahip olduğu gözlemlenmiştir. Araştırma kapsamında demografik faktörlerin de (yaş, medeni durum, iş pozisyonu vb.) motivasyon ve performans algıları üzerinde farklı düzeylerde etkiler yarattığı görülmüştür. Özellikle performansa yönelik motivasyon ile çalışanların iş yaşamı kalitesi arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, turizm sektöründe insan kaynakları yönetimi açısından uygulanabilir öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The primary purpose of this study is to examine the effects of quality of work life and motivation on the job performance of employees working in tourism enterprises. The research universe consists of 415 employees employed in 4- and 5-star hotels and restaurants operating in Istanbul. Data were collected using a questionnaire method and analyzed through SPSS software. The findings reveal that quality of work life significantly enhances job satisfaction among employees, which indirectly and positively influences job performance. It is also determined that intrinsic motivation has a stronger effect on performance compared to extrinsic motivation. Nevertheless, certain aspects of work-life balance exhibit limited impact on the performance of tourism employees. Additionally, demographic variables (e.g., age, marital status, job position) were found to have varying degrees of influence on employee motivation and performance perceptions. A significant and positive correlation was identified between performance motivation and quality of work life. The results provide practical recommendations for human resource strategies in the tourism sector.