Şeffaf plaklar ile konvansiyonel braketlerin alt keser dişlerin çapraşıklıklarının düzeltilmesindeki etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of clear aligners and conventional brackets in correcting mandibular anterior crowding
  1. Tez No: 980486
  2. Yazar: AHMET AKİF ALDANMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAZGI AY ÜNÜVAR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Şeffaf plak, sabit ortodontik tedavi, Little düzensizlik indeksi, dijital model analizleri, interkanin genişliği, ark uzunluğu, Clear aligner, fixed orthodontic treatment, Little's Irregularity Index, digital model analysis, intercanine width, arch length
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, anterior bölgede Little düzensizlik indeksi (LDI) ≥6 mm olan çapraşıklık vakalarında, şeffaf plak ve konvansiyonel sabit braket tedavilerinin klinik etkinliklerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya sistemik olarak sağlıklı 62 birey (31 şeffaf plak, 31 sabit sistem) dâhil edilmiştir. Katılımcıların tamamında tedavi öncesi ve tedavi bitiminde ağıziçi dijital taramalar (TRIOS, 3Shape) alınmıştır. Elde edilen dijital modeller üzerinde Ortho Analyzer yazılımı kullanılarak Little düzensizlik indeksi (LDI), interkanin mesafesi, birinci ve ikinci premolar ile birinci molar arası genişlikler ve ark uzunluğu ölçülmüştür. Tüm ölçümler aynı araştırmacı tarafından gerçekleştirilmiş, ölçüm tekrarlanabilirliği değerlendirilmiş ve yüksek güvenilirlik düzeyi sağlanmıştır (ICC ≈ 0,95–0,99). Elde edilen veriler parametrik olmayan istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Çalışmada yaş ve cinsiyet değişkenleri gruplar arası olası etkileri değerlendirmek amacıyla bağımsız değişkenler olarak eklenmiştir. Bulgular: Başlangıçta gruplar cinsiyet dağılımı açısından benzerdi (erkek %61,3; kadın %38,7). Şeffaf plak grubunun yaş ortalaması sabit sistem grubuna göre anlamlı derecede daha yüksekti (25,45 ± 7,97'ye karşı 17,42 ± 2,55; p = 0,01). Başlangıç ölçümlerinde sabit sistem grubunun LDI değeri daha yüksek bulunmuştur (10,12 ± 2,52'ye karşı 8,70 ± 2,23; p = 0,01). Ayrıca birinci ve ikinci premolar palatinal tüberkülleri arası mesafeler başlangıçta şeffaf plak grubunda daha genişti (her ikisi için p = 0,01). Tedavi bitiminde her iki grupta da LDI anlamlı biçimde ≈ 0'a düşmüştür (şeffaf plak: 0,45 ± 0,69; sabit sistem: 0,03 ± 0,06; her ikisi için p = 0,01). Transversal ve sagittal ölçümler karşılaştırıldığında gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır (bitiş LDI: p = 0,12; diğer genişlik/uzunluk ölçütleri: p > 0,05). Grup içi analizlerde LDI dışındaki genişlik ve ark uzunluğu değişimleri istatistiksel olarak anlamlı değildir (p > 0,05). Sonuç: Orta şiddette alt anterior çapraşıklığın düzeltilmesinde, şeffaf plaklar ile sabit ortodontik tedaviler benzer klinik etkinlik göstermiştir. Her iki tedavi yaklaşımı da LDI'yı tedavi sonunda minimal düzeye indirmiştir. Demografik değişkenler (yaş ve cinsiyet) belirleyici bir faktör olarak saptanmamış; postoperatif ölçümlerde gruplar arasında anlamlı fark izlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to compare the clinical effectiveness of clear aligners and conventional fixed appliances in resolving mandibular anterior crowding cases with Little's Irregularity Index (LDI) ≥6 mm. Materials and Methods: A total of 62 systemically healthy patients (31 treated with clear aligners and 31 with fixed appliances) were included. Pre- and post-treatment intraoral scans were obtained using the TRIOS (3Shape) system, and digital models were analyzed in Ortho Analyzer software to measure LDI, intercanine width, first and second premolar widths, first molar width, and arch length. All measurements were performed by a single examiner, and intra-observer reliability was excellent (ICC ≈ 0.95–0.99). Non-parametric statistical analyses were used to compare intra- and intergroup changes. Results: At baseline, the groups were comparable in sex distribution (male 61.3%, female 38.7%), but the clear aligner group was significantly older (25.45 ± 7.97 vs. 17.42 ± 2.55 years; p = 0.01). Baseline LDI was higher in the fixed group (10.12 ± 2.52 vs. 8.70 ± 2.23; p = 0.01). The clear aligner group showed greater palatal cusp widths at the first and second premolars at baseline (both p = 0.01). By the end of treatment, LDI decreased to near zero in both groups (clear aligner: 0.45 ± 0.69; fixed: 0.03 ± 0.06; both p = 0.01). No significant between-group differences were found in post-treatment outcomes (end-point LDI p = 0.12; all other transverse and arch-length parameters p > 0.05). Within-group changes in transverse widths and arch length were not statistically significant beyond the LDI reduction (p > 0.05). Conclusion: In patients with moderate mandibular anterior crowding, clear aligners and conventional fixed appliances demonstrated comparable clinical effectiveness, with both approaches significantly reducing the Little's Irregularity Index to minimal levels. Demographic variables such as age and sex were not determinant factors, and no significant differences were observed between treatment modalities in post-treatment transverse or sagittal dimensions.