Farklı dik yön boyutlarına sahip hastalarda sella tursika'nın boyutları ve morfolojisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the dimentions and morphology of the sella turcica in patients with different vertical growth patterns
  1. Tez No: 980487
  2. Yazar: BUKET ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİNE GEÇGELEN CESUR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sella tursika, Lateral sefalometrik radyografi, Vertikal büyüme paterni, Sella turcica, Lateral cephalometric radiograph, Vertical growth pattern
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu retrospektif çalışmanın amacı; farklı dik yön boyutlarına sahip hastalarda sella tursika'nın lineer boyutları, köprülenme derecesi ve şekil dağılımın lateral sefalometrik radyografiler üzerinde değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya sistemik hastalığı, sendromu, kraniyofasiyal anomalisi veya gelişimsel bozukluğu bulunmayan toplam 150 bireyin (75 kadın, 75 erkek) ortodontik tedavi öncesi lateral sefalometrik radyografileri dahil edilmiştir. Bireylerin 75'i pre-peak, 75'i ise post-peak dönemde yer almaktadır. İskeletsel yaş değerlendirmesi için servikal vertebra maturasyon yöntemi kullanılmıştır. Dik yön gelişimine göre bireyler 3 gruba ayrılmış ve 50 hipodiverjant, 50 normodiverjant, 50 hiperdiverjant birey çalışmada yer almıştır. Sella tursika'nın morfolojik değerlendirmesinde kullanılan lineer parametreler (uzunluk, derinlik, çap), ImageJ yazılımı (ImageJ, National Institutes of Health, USA) aracılığıyla ölçülmüştür. Uzunluk, tuberkulum sella ile dorsum sella'nın tepe noktaları arasındaki anteroposterior mesafe olarak tanımlanmıştır. Çap, tuberkulum sella'dan başlayarak sella tursika'nın posterior iç duvarındaki en uzak noktaya kadar olan anteroposterior uzaklık olarak ölçülmüştür. Derinlik ise tuberkulum sella ile dorsum sella arasına çizilen düzlemden sella tabanının en derin noktasına indirilen dik uzaklık ölçülerek hesaplanmıştır. Sella tursika şekil dağılımı bakımından genişlik/derinlik oranı referans alınarak oval, yuvarlak ve düz olacak şekilde gruplandırılmıştır. Aynı zamanda sella tursika, köprülenme derecesine göre Sınıf I, II, III olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. Bulgular: Sella tursika uzunluk değerinin normodiverjant bireylerde diğer gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük olduğu (p=0,001), ancak çap ve derinlik açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadığı saptanmıştır (p>0,05). Cinsiyet değişkenine göre değerlendirme yapıldığında, yalnızca derinlik değerleri kadın bireylerde istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşük bulunmuştur (p=0,023). Ayrıca iskeletsel yaş grupları incelendiğinde, kadınlarda postpeak dönemde sella tursika derinliğinin istatistiksel olarak anlamlı derecede arttığı gözlemlenmiştir (p=0,001). Sella tursika'nın şekil dağılımı ve köprülenme derecesi cinsiyet, iskeletsel yaş ve dik yön grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark göstermemiştir (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızda sella tursika morfolojisi ve dik yön boyutları arasında yalnızca uzunluk parametresi için anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Farklı popülasyonların genetik özelliklerini de dikkate alan, daha geniş örneklem gruplarıyla ve ileri görüntüleme teknikleri kullanılarak yürütülecek ileri düzey çalışmaların literatüre önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The primary aim of this retrospective study is to evaluate the linear dimensions, bridging degree, and shape distribution of the sella turcica in patients with different vertical growth patterns using lateral cephalometric radiographs. Materials and Methods: The study included pre-treatment lateral cephalometric radiographs of 150 individuals (75 females, 75 males) with no systemic disease, syndrome, craniofacial anomaly, or developmental disoarder. Among the individuals, 75 were classified as pre-peak and 75 as post-peak. Skeletal age was assessed using the cervical vertebral maturation method. According to vertical growth pattern, the individuals were categorized into three groups: 50 hypodivergent, 50 normodivergent, and 50 hyperdivergent. The linear parameters used for the morphological evaluation of the sella turcica (length, depth, and diameter) were measured using the ImageJ software (ImageJ, National Institutes of Health, USA). Length was defined as the anteroposterior distance between the tip of the tuberculum sellae and the tip of the dorsum sellae. Diameter was measured as the anteroposterior distance from the tuberculum sellae to the most distant point on the posterior inner wall of the sella turcica. Depth was calculated by measuring the perpendicular distance from a line drawn between the tuberculum sellae and dorsum sellae to the deepest point on the floor of the sella turcica. In terms of shape distribution, the sella turcica was categorized into oval, round, and flat groups based on the width-to-depth ratio. To classify the degree of sella turcica bridging, the classification proposed by Leonardi et al. (2006) was used. Class I indicates the absence of calcification, Class II represents partial interclinoid calcification, and Class III indicates complete interclinoid calcification. Results: The length of the sella turcica was found to be significantly shorter in the normodivergent group compared to the other groups (p = 0.001), while no statistically significant difference was observed in diameter and depth among the groups (p>0,05). When evaluated by gender, only the depth values were significantly lower in female individuals (p = 0.001). Additionally, when skeletal age groups were examined, a statistically significant increase in sella turcica depth was observed in post-peak females. No statistically significant differences were found in the shape distribution and bridging degree of the sella turcica according to gender, skeletal age, or vertical growth patterns (p>0,05). Conclusion: A statistically significant relationship was found only for the length parameter between sella turcica morphology and vertical skeletal growth patterns. Future studies with larger and more diverse sample groups, employing advanced imaging techniques and accounting for the genetic variability across different populations, are expected to provide valuable contributions to the existing body of literature.