Çekimli ve çekimsiz yapılan ortodontik tedavilerde mandibular üçüncü molar dişlerin sürme pozisyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of eruption positions of mandibular third molars inorthodontic treatments with and without extractions
  1. Tez No: 980490
  2. Yazar: YUSUF KESKİNSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLIHAN MEDİHA ERDİNÇ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ortodontik tedavi, Mandibular üçüncü molar, Diş sürmesi, Diş çekimi, Çekimli ortodontik tedavi, Çekimsiz ortodontik tedavi, Açısal ölçümler, Gömülü diş, Retromolar alan
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, çekimli ve çekimsiz ortodontik tedavilerin mandibular üçüncü molar dişlerin sürme pozisyonlarına etkisini değerlendirmektir. Ortodontik tedavi sürecinde ark boyutundaki değişikliklerin, üçüncü molarların sürme potansiyeli ve açılanmaları üzerinde belirleyici olabileceği varsayılmıştır. Çalışmanın, tedavi planlaması ve uzun dönem stabilite açısından klinik olarak anlamlı sonuçlar sağlaması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı arşivinden seçilen ve tedavileri tamamlanmış 40 hastaya ait 78 mandibular üçüncü molar dişin panoramik radyografileri dahil edilmiştir. Hastalar çekimsiz, birinci premolar çekimli ve ikinci premolar çekimli olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Mandibular üçüncü molarların sürme pozisyonları, tedavi öncesi ve sonrası panoramik radyografilerden Viewbox 4 yazılımı ile ölçülen açılar (L8-OP, L8-L7, L8- MP) ve Pell & Gregory sınıflandırmasıyla değerlendirilmiştir. Ölçümlerin güvenilirliği, iki hafta arayla yapılan tekrar analizlerle doğrulanmıştır. Veriler SPSS 27.0 programında analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmada değerlendirilen 78 mandibular üçüncü moların %79,5'i tedavi sonunda gömülü, %20,5'i sürmüş olarak tespit edilmiştir. Başlangıçta ölçülen açısal değerler (L8-OP, L8-L7, L8-MP) ile Pell & Gregory sınıf ve pozisyonları gruplar arasında karşılaştırılmıştır. Tedavi sonundaki açısal ölçümlerde istatistiksel olarak anlamlı olmayan küçük farklılıklar görülmüştür. Pell & Gregory sınıfı, çekimsiz ve ikinci premolar çekimli gruplar arasında anlamlı farklılık göstermiştir (p<0,01). Tedavi süresi ve başlangıç yaşı da gruplar arasında anlamlı farklılık sergilemiştir (sırasıyla p=0,001 ve p<0,05). Sonuç: Premolar çekimli ortodontik tedavilerin mandibular üçüncü molarların açılanması üzerinde belirgin bir etkisinin olmadığını, ancak molarların meziale hareketine katkıda bulunarak retromolar alanı artırdığını göstermektedir. Retromolar bölgede sağlanan bu yer kazanımı, üçüncü molarların sürmesini kolaylaştırabilir. Gruplar arasında gömülü kalma oranları istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemiştir; ancak premolar çekimi yapılan grupta sürme oranı daha IV yüksek bulunmuştur. Bu bulgular, ortodontik tedavi planlamasında üçüncü molarların durumunun dikkate alınmasının daha öngörülebilir ve fonksiyonel sonuçlar elde edilmesine katkı sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effects of orthodontic treatments with and without extractions on the eruption positions of mandibular third molars. It was hypothesized that changes in arch length during orthodontic treatment may be a determining factor for the eruption potential and angulation of third molars. The study aimed to provide clinically significant results in terms of treatment planning and long-term stability. Materials and Methods: Panoramic radiographs of 78 mandibular third molars belonging to 40 patients, selected from the archives of the Department of Orthodontics, Faculty of Dentistry, Ege University, whose treatments had been completed, were included in the study. The patients were divided into three groups: non-extraction, first premolar extraction, and second premolar extraction. The eruption positions of the mandibular third molars were evaluated using angles (L8-OP, L8-L7, L8-MP) measured on pre- and post-treatment panoramic radiographs with the Viewbox 4 software, along with the Pell & Gregory classification. The reliability of the measurements was confirmed by repeated analyses performed two weeks apart. Data were analyzed using the SPSS 27.0 program. Results: Of the 78 mandibular third molars evaluated, 79.5% were impacted and 20.5% erupted at the end of treatment. The initial angular values (L8- OP, L8-L7, L8-MP), as well as Pell & Gregory classifications and positions, were compared among the groups. Small but statistically non-significant differences were observed in post-treatment angular measurements. The Pell & Gregory classification showed a significant difference between the non-extraction and second premolar extraction groups (p<0.01). Treatment duration and initial age also showed significant differences among the groups (p=0.001 and p<0.05, respectively). Conclusion: The results indicated that premolar extraction orthodontic treatments did not have a significant effect on the angulation of mandibular third molars; however, they contributed to mesial movement of molars, thereby increasing the retromolar space. This space gain in the retromolar region may facilitate the eruption of third molars. Although no statistically significant differences were found VI between the groups regarding impaction rates, the eruption rate was higher in the premolar extraction group. These findings suggest that considering the status of third molars in orthodontic treatment planning may contribute to achieving more predictable and functional outcomes. Keywords; Orthodontic treatment; Mandibular third molar; Tooth eruption; Tooth extraction; Orthodontic treatment with extraction; Orthodontic treatment without extraction; Angular measurements; Impacted tooth; Retromolar space.