Tavşanlarda deneysel büyüme plağı hasar modelindemezenkimal kök hücre ve kondrosit uygulamasının tedaviedici etkinliğinin radyolojik sonuçlarının karşılaştırılmalıolarak incelenmesi
Comparative radiological evaluation of the therapeutic effectiveness of mesenchymal stem cell and chondrocyte applications in an experimental growth plate injury model in rabbits
  1. Tez No: 980506
  2. Yazar: YÜCEL AĞIRDİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Biyomühendislik, Orthopedics and Traumatology, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kondrositler, Chondrocytes
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Büyüme çağındaki çocukta fiz plağındaki hasar ,kemik köprü oluşumu oluşumu ve sonrasında ekstremitelerde açısal deformitelere ve bacak uzunluklarında eşitsizlik gibi sorunlara yol açabilir. Günümüze kadar gerçekleştirilen çalışmalarda bu hasarın tedavisi için tarif edilmiş olan yöntemlerin çoğunlukla başarısı düşük yöntemler olması nedeniyle hücresel tadaviler konusundaki araştırmalara yoğunlaşılmıştır. Yöntem: Bu deneysel çalışmanın amacı tavşanların proksimal tibial fizlerinde travmaya bağlı oluşan kemik köprü eksizyonu sonrasında hücre tabakaları yöntemi ile hazırlanmış allojenik kondrosit ve mezenkimal kök hücre (MKH) uygulamasının sonuçlarını karşılaştırmaktır. Hücre tabakaları teknolojisi kullanılarak daha önce allojenik hücre nakli konusunda yaşanan sıkıntıların aşılması planlanmıştır. Çalışmada kullanılan 18 adet Yeni Zelanda tavşanı MKH ,kondrosit ve kontrol grubu olmak üzere 3 gruba ayrıldı . İyatrojenik olarak oluşturulan kemik köprünün eksizyonu sonrası hayvanlara 1.grupta hücre tabakaları yöntemi ile hazırlanmış kondrosit hücreleri , 2. grupta hücre tabakaları yöntemi ile hazırlanmış MKH hücreleri transplante edildi. 3.grup için eksizyon sonrası işlem uygulanmadı. Tedavi sonuçları radyolojik ölçümlerle değerlendirildi. (Tibia uzunluk ölçümü ve varus deformitesi ölçümleri ) 1. grupta sağ ve sol tibialar arasında uzunluk farkları dağılımı 2. ve 3. gruptan belirgin olarak daha azdı. Sağ ve sol tibia proksimalinde ölçülen MTPA açıları farkı kondrosit grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha azdı. (p=0,006)Transplantasyondan hemen önce ve 8 hafta sonra yapılan MTPA ölçümleri arasındaki fark kondrosit ve MKH grubunda kontrol grubuna kıyasla anlamlı olarak daha azdı.(sırasıyla p=0,015 ve p=0,042) Sonuç:Fiz kıkırdağı arresti tedavisinde hücre tabakaları yöntemiyle hazırlanmış kondrosit ve MKH nakli tedavide etkin bir yöntem olarak gözükmektedir. Ancak MKH lerin farklılaşma süresincedeki olası problemleri aşabilmek için ileri düzey çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
: Injury to a growth plate cartilage and subsequent bone bridge formation in a growing child may cause angular deformity and leg length discrepancy . As the methods described so far to treat this injury are not so successful methods interest has always been focused to more biological options. The aim of this experimental study is to compare the results of surgical treatment for iatrogenically created bone bridge in proximal tibial physis in rabbits by transplantation of allogenic(mesenchymal stem cells) MSCs and by transplantation of allogenic chondrogenic cells by using cell sheet technology .By using cell sheet technology we aim to overcome the limitations described before for allogenic chondrocyte transplantation . Method: 18 New Zeland White rabbits were divided into 3 main groups: MSC group ,chondrocyte group and control group.After the excision of iatrogenically created bone bridge in proximal physis of right tibia , in animal Group 1: Chondrocytes prepared with cell sheet layers were implanted , in Group 2: MSC's prepared with cell sheet layers were implanted and in group 3: left untreated.The treatment results were measured radiologically .(tibial length and varus deformity measurement) On radiologic examination 8 weeks after implantation tibia length difference distribution in group 1 was significantly lower then group 2 and group 3. The distribution of differences between right and left medial proximal tibial angles (MTPA) was significantly lower in group 1 compared with group 3( p=0,006) The distribution of differences between MTPA measured before implantation and 8 weeks after implantation were siginificantly lower in group 1 and group 2 compared with group 3 (p=0,015 ve p=0,042 respectively) Conclusion:The transplantation of both autogenous chondrocytes and MSCs prepared with cell sheet layers into a defect of the growth plate appears as an effective method of surgical treatment of physeal cartilage arrest. However further investigations should be performed to overcome the possible problems during MSC differentiation process.