Önceden retina dekolmanı cerrahisi geçirmiş ve operasyon sırasında silikon yağı konulmuş psödofakik hastaların speküler mikroskopi ve anterior optik koherens tomografi ile ön segment parametrelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of anterior segment parameters by specular microscopy and anterior optical coherence tomography in pseudophakic patients with previous retinal detachment surgery and intraoperative silicone oil placement
- Tez No: 980556
- Danışmanlar: PROF. DR. HANDE GÜÇLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: dekolman, silikon yağı, kornea endotel sayısı, limbal kök hücre, detachment, silicone oil, corneal endothelial cell count, limbal stem cell
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, daha önce retina dekolmanı nedeniyle pars plana vitrektomi uygulanmış ve cerrahi sırasında silikon yağı tamponadı konulmuş olan psödofakik hastaların, ön segment yapılarındaki değişiklikleri değerlendirmekti. Speküler mikroskopi ve ön segment optik koherens tomografi kullanılarak elde edilen bulgular ile sağlıklı gözle karşılaştırmalı bir analiz gerçekleştirildi. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda yürütülen bu retrospektif vaka-kontrol çalışmasına, retina dekolmanı tanısı almış ve aynı seansta vitrektomi ile silikon yağı uygulanmış 50 psödofakik hasta dahil edildi. Her hastanın opere edilen gözü vaka grubu, opere edilmemiş sağlıklı gözü ise kontrol grubu olarak değerlendirildi. Ön segment değerlendirmelerinde speküler mikroskopi ile endotel hücre sayısı ve korneal kalınlık; ön segment optik koherens tomografi ile limbal epitel kalınlığı ve santral retinal kalınlık ölçümleri yapıldı. İstatistiksel analizlerde non-parametrik testlerden Mann Whitney U testi kullanıldı. Sağlıklı gözlerle karşılaştırıldığında, cerrahi geçirmiş gözlerde endotel hücre sayısı, santral korneal kalınlık ve limbal epitel kalınlığı anlamlı düzeyde azalmış bulundu (sırasıyla p=0,001; p=0,002; p=0,000). Santral retinal kalınlık açısından ise anlamlı fark saptanmadı (p=0,491). Nüks ve maküler ödem gibi klinik faktörlerin, endotel hücre sayısı ve korneal parametreler üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi gözlenmedi. Ancak maküler ödem varlığı ile santral retinal kalınlık arasında anlamlı bir ilişki mevcuttu (p=0,000). Retina dekolmanı cerrahisi sonrası, özellikle silikon yağı kullanımıyla birlikte ön segment yapılarında anlamlı yapısal değişiklikler meydana gelebilmektedir. Bu değişikliklerin cerrahi planlamada dikkate alınması, postoperatif takipte sadece arka segment değil, ön segmentin de bütüncül olarak değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate anterior segment changes in pseudophakic eyes that had undergone pars plana vitrectomy due to retinal detachment and received silicone oil tamponade during surgery. Comparative analysis was performed using specular microscopy and anterior segment optical coherence tomography, with fellow healthy eyes serving as controls. This retrospective case-control study included 50 pseudophakic patients who had undergone vitrectomy and silicone oil tamponade for retinal detachment. The operated eyes formed the study group, and the non-operated fellow eyes were used as controls. Anterior segment parameters such as endothelial cell count and central corneal thickness were assessed by specular microscopy, while limbal epithelial thickness and central retinal thickness were measured using anterior segment optical coherence tomography. The Mann Whitney U test was used for non-parametric statistical comparisons. Compared to healthy eyes, operated eyes showed statistically significant reductions in endothelial cell count, central corneal thickness, and limbal epithelial thickness (p=0.001, p=0.002, and p=0.000, respectively). There was no significant difference in central retinal thickness between groups (p=0.491). Clinical factors such as recurrence and macular edema did not significantly affect endothelial cell count or corneal parameters. However, a statistically significant increase in central retinal thickness was observed in patients with macular edema (p=0.000). Structural alterations in the anterior segment may occur following retinal detachment surgery, especially in association with silicone oil tamponade. These findings emphasize the importance of comprehensive anterior segment evaluation in postoperative follow-up and surgical planning in vitreoretinal.