Tokat ili Niksar ovası tarla arazilerinde kapitalizasyon faiz oranının saptanması üzerine bir araştırma
A Research on the determination of capitalization rate in the arable land of Niksar plain of Tokat province
- Tez No: 98057
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN AKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Analytical Method, Synthetic Method, Farm Appraisal, Land Rant, Land Selling Value, Capitalization Interest Rates
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET TOKAT İLİ NİKSAR OVASI TARLA ARAZİLERİNDE KAPİTALİZASYON FAİZ ORANININ SAPTANMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Ali Rıza AKTAŞ Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2000, 96 sayfa Danışman : Yrd. Doç. Dr. Metin AKAY Jüri : Prof. Dr. Kemal ESENGÜN : Doç. Dr. Hüseyin Avni CİNEMRE : Yrd. Doç. Dr. Metin AKAY Bu araştırmanın amacı, yerel olarak toplanan verilere dayanarak Tokat İli Niksar Ovası tarla arazileri için ortalama kapitalizasyon faiz oranının elde edilmesidir. Araştırmada Değer Biçme ve Kapitalizasyon Faiz Oranı hakkında genel bilgiler verilerek Tokat ili Niksar Ovasısın genel yapısı incelenmiştir. Tokat İli Niksar Ovası tarla arazilerinde arazilerin işletilme durumlarına (mülk-kira) göre kapitalizasyon faiz oranlan tespit edilmiştir. Mal sahibi tarafından işletilen sulu tarla arazilerinde kapitalizasyon faiz oranı %5.90, kiracılıkla işletilen sulu tarla arazilerinde kapitalizasyon faiz oranı %6.01 olarak tespit edilmiştir. Araştırmada kullanılan veriler, 1998-1999 üretim dönemini kapsamakta olup araştırma bölgesinde bulunan toplam 86 tarım işletmesinden anket yolu ile toplanmıştır. Anahtar Kelime: Analitik Yöntem, Sentetik Yöntem, Tarımsal Değer Biçme, Arazi Rantı, Arazi Satış Değeri, Kapitalizasyon Faiz Oram
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT A RESEARCH ON THE DETERMINATION OF CAPITALIZATION RATE IN THE ARABLE LAND OF NİKSAR PLAIN OF TOKAT PROVINCE Ali Rıza AKTAŞ Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Agricultural Economics Masters Thesis 2000, 96 page Supervisor : Asst.Prof.Dr. Metin AKAY Jury : Prof. Dr. Kemal ESENGÜN Jury : Assoc. Prof. Dr. Hüseyin Avni Cinemre Jury : Asst. Prof. Dr. Metin AKAY In this study, average capitalization interest rates based on local data were determined in arable lands of Niksar plain of Tokat province. In addition, information about land appraisal tecniques and capitalization ratio was summarized. Therefore, general structure Niksar plain of Tokat province was explained. Capitalization ratios were determined in both partnership/owner-operated fields. Capitalization interest rates for owner operated irrigated fields and partnership operated irrigated fields were 6.01 percent and 5.90 percent, respectively. The data used in the study, were obtained from 86 farms by surveying in 1998-1999 production period.