Sağlık turizminde müşteri ilişkileri yönetiminin (CRM)) rolü üzerine sistematik bir literatür taraması
A systematic literature review on the role of Customer Relationship Management (CRM) in health tourism
- Tez No: 980592
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR URHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, CRM, Müşteri İlişkileri Yönetimi, Potansiyel Müşteri Yaratma, Health Tourism, CRM, Customer Relationship Management, Lead Generation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüz küresel sağlık sistemi içinde hızla büyüyen sağlık turizmi sektörü, ülkeler için yalnızca ekonomik değil aynı zamanda stratejik bir önem arz etmektedir. Özellikle teknolojik gelişmelerin, ulaşım ve iletişim olanaklarının artmasıyla birlikte sağlık hizmetlerine sınır ötesi erişim kolaylaşmış; bireyler, kaliteli, hızlı ve maliyet açısından avantajlı sağlık hizmetleri arayışıyla farklı ülkelere yönelmeye başlamıştır. Bu durum, sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların hasta memnuniyetini önceleyen, kişiselleştirilmiş ve sürdürülebilir bir hizmet anlayışı geliştirmelerini zorunlu kılmıştır. Bu noktada, müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) uygulamaları sağlık turizmi için kritik bir stratejik araç haline gelmiştir. CRM, potansiyel ve mevcut hastaların ihtiyaçlarının doğru analiz edilmesini, onlara özel hizmetlerin sunulmasını ve uzun vadeli ilişkilerin kurulmasını sağlayarak hem hasta memnuniyetini hem de kurumların rekabet gücünü artırmaktadır. Sağlık hizmeti sunumunun turizmle birleştiği bu çok boyutlu yapıda, CRM yalnızca hizmet sonrası memnuniyeti sağlamakla kalmaz, aynı zamanda hasta sadakati, ağızdan ağıza pazarlama ve dijital görünürlük gibi unsurlarda da önemli roller üstlenmektedir. Bu yüksek lisans tezinde, sağlık turizminde CRM uygulamalarının önemi ve etkisi bütüncül bir bakış açısıyla ele alınmıştır. Çalışmada yöntem olarak sistematik literatür analizi tekniği kullanılmış ve literatürde yer alan seçilmiş akademik yayınlar detaylı bir şekilde incelenmiştir. Bu yöntemle, sağlık turizmi ve müşteri ilişkileri yönetimi kesişiminde yapılan bilimsel çalışmaların yoğunluğu, eğilimleri, temel kavramları ve yazar-ağ ilişkileri ortaya konulmuştur. Elde edilen veriler doğrultusunda, sağlık turizmi alanında CRM'in nasıl konumlandığı ve gelecekte hangi yönelimlerin öne çıkabileceği üzerine değerlendirmelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In today's global healthcare system, the rapidly growing health tourism sector holds not only economic but also strategic importance for countries. Especially with technological advancements and the expansion of transportation and communication opportunities, cross-border access to healthcare services has become easier. Consequently, individuals have started to seek healthcare services in different countries that are high in quality, fast, and cost-effective. This situation has compelled institutions and organizations operating in the field of health tourism to develop a patient-centered, personalized, and sustainable service approach. At this point, Customer Relationship Management (CRM) practices have become a critical strategic tool for health tourism. By accurately analyzing the needs of potential and existing patients, providing them with tailored services, and building long-term relationships, CRM enhances both patient satisfaction and the competitive strength of institutions. Within this multidimensional structure—where healthcare delivery converges with tourism—CRM does not only ensure post-service satisfaction but also plays a vital role in patient loyalty, word-of-mouth marketing, and digital visibility. This master's thesis examines the importance and impact of CRM practices in health tourism from a holistic perspective. The study employs the systematic literature review method, analyzing selected academic publications in detail. Through this approach, the intensity, trends, key concepts, and author-network relationships of the scientific studies conducted at the intersection of health tourism and customer relationship management are revealed. Based on the findings, evaluations are made regarding how CRM is positioned in the field of health tourism and what future directions may come to the fore.