Türkiye'de sağlık turizmi üzerine halkla ilişkiler odaklı bir inceleme: Dijital hasta yorumları analizi
A public relations-oriented analysis of health tourism in Turkey: An analysis of digital patient reviews
  1. Tez No: 980597
  2. Yazar: BİNNAZ SULTAN GÜZELOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Halkla ilişkiler, Hasta memnuniyeti, Medikal turizm, Sağlık turizmi, Çevrimiçi tüketici yorumları, Public relations, Patient satisfaction, Medical tourism, Online consumer reviews
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Türkiye'deki sağlık turizmini halkla ilişkiler perspektifinden inceleyerek yabancı hastaların dijital deneyimlerini yapay zekâ destekli analizlerle değerlendirmektedir. Araştırmada, yalnızca Trustpilot platformunda paylaşılan 4.363 hasta yorumu metin madenciliği, duygu analizi ve konu modelleme yöntemleriyle incelenmiştir. Bulgular, memnuniyetin genellikle tedavi kalitesi, doktor ilgisi ve fiyat-performans dengesiyle ilişkili olduğunu; memnuniyetsizliklerin ise iletişim, takip süreçleri ve güven sorunlarından kaynaklandığını göstermektedir. Çalışma, dijital hasta geri bildirimlerini halkla ilişkiler uygulamalarıyla ilişkilendirerek çevrimiçi itibar yönetimi açısından özgün bir yaklaşım sunmaktadır. Türkiye'nin sağlık turizmi sektöründe dijital iletişim stratejilerinin geliştirilmesine yönelik veriye dayalı önerilerde bulunulmuştur. Bu yönüyle tez, hem akademik literatüre hem de uygulayıcı kurumlara stratejik katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines Turkey's health tourism sector from a public relations perspective by analyzing international patients' digital experiences using AI-supported methods. A total of 4,363 reviews from the Trustpilot platform were analyzed through text mining, sentiment analysis, and topic modeling techniques. The findings indicate that satisfaction is mostly linked to treatment quality, physician attentiveness, and cost-performance balance, while dissatisfaction arises from communication gaps, inadequate follow-up, and trust issues. The study integrates digital patient feedback with public relations practices, offering a unique data-driven insight into online reputation management. It also provides evidence-based recommendations for enhancing Turkey's digital communication strategies in health tourism. Thus, the thesis contributes both to academic literature and to strategic development within the sector.