Turizmde yeşil pazarlama kapsamında karbon ayak izi: Manavgat'ta bulunan beş yıldızlı oteller üzerine bir inceleme
Carbon footprint management in the tourism sector: A green marketing prespective form Manavgat's five-star hotels
  1. Tez No: 980605
  2. Yazar: SACİDE MUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil Pazarlama, Karbon Ayak İzi, Otelcilik Sektörü, Sürdürülebilir turizm, Green Marketing, Carbon Footprint, Hospitality Sector, Sustainable tourism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Turizm sektörü, ekonomik kalkınmaya katkısı kadar doğal kaynaklar üzerindeki baskısıyla da dikkat çeken dinamik bir endüstridir. Özellikle konaklama işletmeleri, enerji tüketimi, atık üretimi ve sera gazı salımları açısından çevresel etkileri yüksek olan yapılardır. Bu bağlamda, sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda geliştirilen yeşil pazarlama uygulamaları, çevresel bilincin artması ve rekabet avantajı sağlanması açısından büyük önem taşımaktadır. Yeşil pazarlama, işletmelerin çevreye duyarlı üretim, hizmet ve iletişim stratejileriyle farkındalık yaratmasını amaçlarken, karbon ayak izi ölçümleri bu sürecin etkinliğini değerlendirme açısından temel bir araç olarak öne çıkmaktadır. Karbon ayak izi, bireylerin ya da kurumların doğrudan ve dolaylı sera gazı salımlarının ölçüsünü ifade eden çevresel bir göstergedir. Turizm işletmeleri özelinde bu ölçüm hem çevresel performansın iyileştirilmesi hem de sürdürülebilir destinasyon yönetimi açısından önemli veriler sunmaktadır. Bu çalışmada, Manavgat bölgesinde faaliyet gösteren beş yıldızlı otellerin karbon ayak izi ve yeşil pazarlama kavramlarına yaklaşımları incelenmiş ve bu işletmelerin yeşil pazarlama stratejileri kapsamında çevresel sürdürülebilirlik alanında gerçekleştirdikleri faaliyetler analiz edilmiştir. Araştırmada, nitel veri toplama yöntemi tercih edilmiştir. Bu kapsamda otel yöneticileriyle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler, sektörün yeşil pazarlamaya ve karbon ayak izine ilişkin algı ve uygulamalarını detaylandırmıştır. Bu yöntemsel yaklaşım hem nicel göstergelerin ortaya konulmasını hem de bu göstergelerin ardındaki yönetimsel eğilimlerin anlaşılmasını mümkün kılmıştır. Elde edilen bulgular, birçok otelin karbon ayak izini azaltmaya yönelik çabalarının bulunduğunu ancak bu çabaların genellikle kurumsal imaj ve müşteri beklentilerine yanıt verme amacıyla sınırlı kaldığını göstermektedir. Özellikle enerji verimliliği, su tasarrufu ve atık yönetimi alanlarında olumlu gelişmeler gözlemlenmekle birlikte, karbon salımının kapsamlı bir şekilde ölçülmesi ve raporlanması konularında standartlaşma eksiklikleri bulunmaktadır. Bu durum, çevresel performansın izlenebilirliğini ve karşılaştırılabilirliğini sınırlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The tourism sector is a dynamic industry that draws attention not only for its contribution to economic development but also for its pressure on natural resources. Especially accommodation establishments have high environmental impacts in terms of energy consumption, waste generation and greenhouse gas emissions. In this context, green marketing practices developed in line with sustainability principles are of great importance in terms of increasing environmental awareness and providing competitive advantage. While green marketing aims to raise awareness with environmentally friendly production, service and communication strategies, carbon footprint measurements stand out as a basic tool for evaluating the effectiveness of this process. Carbon footprint is an environmental indicator that expresses the measure of direct and indirect greenhouse gas emissions of individuals or organizations. In the case of tourism enterprises, this measurement provides important data in terms of both improving environmental performance and sustainable destination management. In this study, the approaches of five-star hotels operating in the Manavgat region to carbon footprint and green marketing concepts were examined and the activities carried out by these businesses in the field of environmental sustainability within the scope of green marketing strategies were analyzed. Qualitative data collection method was preferred in the study. In this context, semi structured interviews with hotel managers detailed the perceptions and practices of the sector regarding green marketing and carbon footprint. This methodological approach made it possible to both reveal quantitative indicators and to understand the managerial tendencies behind these indicators. The findings suggest that many hotels have made efforts to reduce their carbon footprint, but these efforts are often limited to corporate image and responding to customer expectations. While there have been positive developments, particularly in the areas of energy efficiency, water conservation and waste management, there is a lack of standardization in the comprehensive measurement and reporting of carbon emissions. This limits the traceability and comparability of environmental performance.