Tütsülenmiş gıdaların tüketici tercihlerine etkisi
The effect of smoked foods on consumer preferences
  1. Tez No: 980604
  2. Yazar: HÜRKAN TOLUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERHAN BALCI TORUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik tutum, Tüketici tutumları, Yeme tutumu, Economic attitude, Consumer attitudes, Eating attitudes
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma tütsülenmiş gıdaların beğenilirlik açısından tüketim durumunu, tüketicilerin tercihlerinde bir gıda maddesinin normal versiyonu ile tütsülenmiş versiyonuna yönelik tutumlarını ve tüketicilerin tütsülenmiş gıda tercihlerini etkileyen faktörleri detaylandırmakta ve ölçmektedir. Bu çalışma, tütsülenmiş yiyeceklerin tüketici niyeti üzerindeki etkisini deneyimsel değer kuramı ve sağlık algısı gibi değişkenler ışığında incelemektedir. Tütsülenmiş yiyeceklerin lezzet algısı, sağlık algısı ve tüketim niyeti arasındaki ilişkiler, yemek çeşitliliği arayışının aracı etkileriyle birlikte ele alınmaktadır. Bu araştırma, alanyazına katkı sağlayarak, tütsülenmiş yiyeceklerin tüketici davranışları üzerindeki etkilerini daha derinlemesine analiz etmeyi amaçlamıştır. Bu doğrultuda, çalışmada tütsülenmiş gıdaların beğenilirlik açısından tüketim durumunu araştırmış ve tüketicilerin tercihlerinde bir gıda maddesinin normal versiyonu ile tütsülenmiş versiyonuna yönelik tutumlarını belirlemiştir. Nicel araştırma deseni ve yapısal eşitlik modelinin kullanılması, çalışmanın güçlü bir analitik çerçeveye dayalı olarak değişkenler arasındaki etkileşimleri etkili bir biçimde test etmesini mümkün kılmaktadır. Bu yaklaşım, tütsülenmiş yiyeceklerin lezzet algısı ve sağlık algısı ile tüketici niyeti arasındaki ilişkileri güvenilir bir şekilde ortaya koymayı hedeflemektedir. Bu araştırma, tütsülenmiş yiyeceklerin tüketici niyeti üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlayan nicel bir çalışmadır. Veriler, çevrimiçi anket aracılığıyla toplanmış ve yapılandırılmış bir anket formu kullanılmıştır. Ankette Tütsülenmiş Gıdaları Tüketme Niyeti Ölçeği için 11 soru, üçüncü bölümünde Sağlık Algısı Ölçeği için 6 soru, dördüncü bölümünde Çeşitlilik Arayışı Ölçeği için 8 soru ve beşinci bölümünde Tütsülenmiş Gıdalara Yönelik Tutum Ölçeği için 7 soru yer almaktadır. Demografik bilgiler betimsel istatistik yaklaşımlarından frekans ve yüzde kullanılarak SPSS 27.0 yazılımı yardımıyla incelenmiştir. Veri analizi için doğrulayıcı faktör analizi (DFA) ve ardından yapısal eşitlik modeli (YEM) ile yapılmıştır. DFA ve YEM için AMOS programı kullanılarak incelenmiştir. Bulgular; tütsülenmiş yiyeceklerin lezzet algılaması, tüketicilerin sağlık algılamalarını istatistiksel olarak anlamlı şekilde etkilememektedir. Tütsülenmiş yiyeceklere ilişkin lezzet algılaması, tüketicilerin tütsülenmiş yiyecekleri tüketme niyetini istatistiksel olarak anlamlı şekilde etkilemektedir. Tüketicilerin sağlık algılaması, tütsülenmiş yiyecekleri tüketme niyetlerini doğrudan olumlu şekilde istatistiksel olarak anlamlı şekilde etkilemektedir. Tütsülenmiş yiyeceklerin lezzet algılamasının tüketicilerin tütsülenmiş yiyecekleri tüketme niyeti üzerindeki etkisinde çeşitlilik arayışının kısmi aracılık etkisi vardır. Sağlık algısının tüketicilerin tütsülenmiş yiyecekleri tüketme niyeti üzerindeki etkisinde çeşitlilik arayışının aracılık etkisi yoktur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to elaborate and quantify the factors affecting consumers' preferences for smoked foods. The first objective is to investigate the consumption status of smoked foods in terms of likability. The second objective is to determine consumers' attitudes towards the regular version and the smoked version of a food item in their preferences. The unique value of this study is that it examines the effect of smoked foods on consumer intention in the light of variables such as experiential value theory and health perception. The relationships between flavor perception, health perception and consumption intention of smoked foods are examined along with the mediating effects of seeking variety. By contributing to the literature, this study aims to analyze the effects of smoked foods on consumer behavior in more depth. The use of a quantitative research design and structural equation modeling enables the study to effectively test the interactions between variables based on a strong analytical framework. This approach aims to reliably reveal the relationships between flavor perception and health perception of smoked foods and consumer intention. This research is a quantitative study that aims to examine the effects of smoked foods on consumer intention. Data were collected through an online survey and a structured questionnaire was used. The questionnaire includes 11 questions for the Intention to Consume Smoked Food Scale, 6 questions for the Health Perception Scale in the third section, 8 questions for the Variety Seeking Scale in the fourth section, and 7 questions for the Attitude Towards Smoked Food Scale in the fifth section. Demographic information was analyzed using frequency and percentage from descriptive statistical approaches with the help of SPSS 27.0 software. Confirmatory factor analysis (CFA) and then structural equation modeling (SEM) were used for data analysis. AMOS program was used for CFA and SEM. The findings revealed that flavor perception of smoked foods does not statistically significantly affect consumers' health perceptions. Taste perception of smoked foods has a statistically significant effect on consumers' intention to consume smoked foods. Consumers' perception of health has a statistically significant direct positive effect on their intention to consume smoked foods. Seeking variety has a partial mediating effect on the effect of smoked food flavor perception on consumers' intention to consume smoked foods. There is no mediating effect of variety seeking on the effect of health perception on consumers' intention to consume smoked foods.