1960-1980'li yıllardaki İslamcı yayınlarda din eğitimi tartışmaları: Seher Vakti gazetesi örneği
Debates on religious education in Islamist publications of the 1960s-1980s: The case of Seher Vakti newspaper
  1. Tez No: 980616
  2. Yazar: ELİFE HÜSNA BAŞEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEREF GÖKÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Seher Vakti, Örgün Din Eğitimi, Yaygın Din Eğitimi, Şule Yüksel Şenler, Religious Education, Seher Vakti, Formal Religious Education, Non-Formal Religious Education, Şule Yüksel Şenler
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Seher Vakti gazetesinde din eğitimiyle ilgili yapılan tartışmaların neler olduğunu tespit etmektir. 15 Kasım 1969 ile 1 Temmuz 1971 tarihleri arasında 22 sayı olarak neşredilen Seher Vakti gazetesi, neredeyse her sayısında din eğitimi tartışmalarına önemli bir yer ayırmıştır. Özer Şenler tarafından kurulan gazetenin başyazarlığını Şule Yüksel Şenler üstlenmiştir. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman analizi ile incelenmiştir. Bu amaçla gazetenin çalışma kapsamındaki nüshalarına İslamcı Dergiler Projesi dijital arşivinden ve Şule Yüksel Şenler Vakfı'ndaki arşivden erişilmiştir. Ulaşılan her sayı, din eğitimi bağlamında baştan sona titiz bir şekilde taranıp incelenmiştir. Elde edilen veriler değerlendirildiğinde, Seher Vakti gazetesinde özellikle çocukluk ve gençlik dönemindeki din eğitimiyle ilgili konuların ele alındığı görülmüştür. Gazetede, bireylerin dini bakımdan bilinçlenmesi ve topluma faydalı fertler olarak yetişmesinde ailenin önemli olduğu vurgulanmış; din eğitimi teorik bilgiden ziyade pratik uygulamalarla desteklenen bir süreç olarak değerlendirilmiştir. Bunun yanı sıra gazetede, örgün ve yaygın din eğitimiyle ilgili konulara da değinilerek İmam-Hatip Okullarının ve Yüksek İslam Enstitülerinin kuruluş süreci ve o dönemde ilgili kurumlarda karşılaşılan problemler ele alınmıştır. Ayrıca gazetede yaygın din eğitiminde camilerin rolü ve orada verilen yaygın din eğitiminin topluma olan katkıları üzerinde durulmuştur. Bununla birlikte gazetede, kadınların eğitilmesi ve bilinçli bireyler olarak topluma yön vermesiyle ilgili konulara da değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine the discussions on religious education in Seher Vakti newspaper. Published for 22 issues between November 15, 1969 and July 1, 1971, Seher Vakti newspaper devoted an important place to discussions on religious education in almost every issue. The newspaper was founded by Özer Şenler and Şule Yüksel Şenler was the editor-in-chief. The study was analyzed through document analysis, one of the qualitative research methods. For this purpose, the copies of the newspaper within the scope of the study were accessed from the digital archive of the Islamist Journals Project and the archive at the Şule Yüksel Şenler Foundation. Each issue was meticulously scanned and analyzed from beginning to end in the context of religious education. When the data obtained were evaluated, it was seen that the newspaper Seher Vakti dealt with issues related to religious education, especially in childhood and youth. The newspaper emphasized the importance of the family in raising individuals as religiously conscious and beneficial members of society; religious education was evaluated as a process supported by practical applications rather than theoretical knowledge. In addition, the newspaper also touched upon issues related to formal and non-formal religious education and discussed the establishment process of Imam-Hatip Schools and Higher Islamic Institutes and the problems encountered in these institutions at the time. The newspaper also emphasized the role of mosques in non-formal religious education and the contribution of non-formal religious education to society. In addition to this, the newspaper also touched upon issues related to the education of women and their role in shaping society as conscious individuals.