Üst gastrointestinal kanama nedeniyle endoskopik tedavi yapılan hastalarda tekrar kanamaya etki eden faktörler
Factors affecting rebleeding in patients undergoing endoscopic treatment due to upper gastrointestinal bleeding
  1. Tez No: 980660
  2. Yazar: SEMİYE ÇAYANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YOZGAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: CRP, Rockall skoru, Tekrar kanama, Üst gastrointesinal sistem kanaması, CRP, Rebleeding, Rockall score, Upper gastrointestinal bleeding
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Akut üst gastrointestinal sistem kanamaları yüksek morbidite ve mortalite nedeni olabilen acil durumlardan birisidir. Amaç: Üst gastrointestinal sistem kanaması ile başvurup endoskopik tedavi yapılan hastalarda 72 saat içerisinde tekrar kanamayı öngören risk faktörlerini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, tek merkezli retrospektif olarak planlandı. 1 Ağustos 2021'den 31 Ağustos 2024'e kadar olan 3 yıllık periyotta üst gastrointestinal kanama bulgusu ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran ve Gastroenteroloji Kliniği'nde takip edilip endoskopik tedavi yapılan hastalar örneklemi oluşturdu. Hasta bilgilerine hastane yönetim sistemi veri kayıtlarından ulaşıldı. Yaş, cinsiyet, başvuru şikayetleri, vital bulgular, eşlik eden hastalıklar, laboratuvar bulguları, kullandıkları ilaçlar, endoskopi bulguları ve tekrar kanama durumları tarandı. Bu bulgulara göre hastaların Rockall, Glasgow-Blatchford ve AIMS65 skorları hesaplandı. Hastaların yatış süresi, eritrosit süspansiyon ihtiyacı, operasyon gerekliliği ve mortalite oranları araştırıldı. Bulgular: Üst gastrointesinal kanama bulgusu ile başvuran 264 hasta ile analiz yapıldı. Katılımcıların yaş ortalaması 60,64 ± 18,16 yıl olup %72,3'ü erkektir. Endoskopik görüntülemede en sık peptik ülser görülmüştür (%84,1). Hastaların %14'ünde tekrar kanama izlenmiştir. Tekrar kanama gelişen hastaların yaş ortalaması 68,57 ± 16,80 olup daha yüksek bulunmuştur. Tekrar kanamayı öngören en yüksek ayırt edici güce sahip değişken CRP düzeyi olmuş; AUC değeri 0,741 (95% CI: 0,662– 0,819; p<0,001) olarak saptanmıştır. Klinik skorlamalardan Rockall skoru AUC=0,736 (95% CI: 0,659–0,813; p<0,001) ile benzer şekilde yüksek prediktif değer göstermiştir. Sonuç: Çalışmamızda, CRP ve Rockall skorunun tekrar kanamayı öngörmede en yüksek ayırt edici güce sahip parametreler olduğu saptanmıştır. CRP tekrar kanama gelişimi için prognostik bir parametre olarak taramada kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Background: Acute upper gastrointestinal bleeding is a medical emergency that can lead to significant morbidity and mortality. Aim: To identify the risk factors that predict rebleeding within 72 hours in patients who presented with upper gastrointestinal bleeding and underwent endoscopic treatment. Materials and Methods: This was a single-center, retrospective study. The study sample consisted of patients who presented to the University of Health Sciences Ankara Training and Research Hospital with upper gastrointestinal bleeding between August 1, 2021, and August 31, 2024, and who were followed and treated endoscopically in the Gastroenterology Department. Patient data were obtained from the hospital information system and medical records. Age, sex, presenting symptoms, vital signs, comorbidities, laboratory findings, medication use, endoscopic findings, and rebleeding status were evaluated. Rockall, Glasgow-Blatchford, and AIMS65 scores were calculated for each patient. Length of hospital stay, erythrocyte suspension requirement, need for surgical intervention, and mortality rates were also assessed. Results: A total of 264 patients who presented with upper gastrointestinal bleeding were included in the analysis. The mean age was 60.64 ± 18.16 years, and 72.3% of the participants were male. Peptic ulcer was the most common finding on endoscopy (84.1%). Rebleeding occurred in 14% of the patients. The mean age of patients with rebleeding was significantly higher (68.57 ± 16.80 years). Among all variables, CRP level showed the highest discriminative power for predicting rebleeding, with an AUC of 0.741 (95% CI: 0.662–0.819; p<0.001). Among clinical scoring systems, the Rockall score also demonstrated high predictive value, with an AUC of 0.736 (95% CI: 0.659–0.813; p<0.001). Conclusion: In our study, CRP level and the Rockall score were found to be the most significant predictors of rebleeding. CRP may be considered a useful prognostic parameter for rebleeding.