Administration of the Rumelia province during the reign of Sultan Ahmet (An analysis of the Kavanin-i Ali Osman Der Hulâsa-i mezâmin-i defter-i divan)
Sultan Ahmet Dönemi Rumeli eyaleti yönetimi (Kavanın-i Ali Osman Der hulâsa-i mezâmin-i defter-i divan incelemesi)
- Tez No: 980677
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FURKAN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Rumeli, tımar sistemi, maliye, kanunname, Rumelia, timar system, finance, statute
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
Özet
Osmanlı Teşkilat Tarihi alanında yazılmış önemli bir eser olan Kavânîn-i Âl-i Osmân der Hulâsa-i Mezâmîn-i Defter-i Dîvân, I. Ahmed döneminde (1603-1617) kaleme alındı. Sadrazam Kuyucu Murad Paşa tarafından dönemin defterdarı Ayn Ali Efendi'ye yazdırılan eser; yedi bölüm ve bir sonuçtan meydana gelmektedir. Eserin yazıldığı 1609 yılı içerisinde Osmanlı Devleti'nin eyalet ve sancak sayıları, tımar-zeamet miktarları ve bunların kanunları uzun uzun anlatılmıştır. Eyaletlerin ve sancakların tımar-zeamet değerleri cetveller halinde özet olarak yazılan eser, dönemin mülki amirleri tarafından kullanılabilir, bilgilendirici bir el kitabı niteliği taşımaktaydı. Ayn Ali Efendi, Osmanlı toprak sistemi ve maliyesi üzerine eserler yazmış olup döneminde yapılan savaşlara bizzat iştirak ederek olayın içerisinde olup bunları aktaran bir müelliftir. Bu çalışmanın amacı eserin yazıldığı tarih olan 1609 yılından sonra orijinal eserden kopya edilen 1762 tarihli Veliyüddin Efendi Nüshası, 1856 tarihli İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Nüshası ve 1927 tarihli Türkiye Büyük Millet Meclisi Kütüphanesi Nüshalarının okuması yapıldı. Eserin yazıldığı dönemde yenilenen sancak kanunnameleri ile Rumeli eyaleti sancaklarına ait kanunlarda ilave edildi. Bu vesileyle Osmanlı Devleti'nin en büyük eyaleti olan Rumeli eyaletinin sancak kanunları, eyalet ve sancak beylerinin gelirleri, tımar ve zeamet değerleri gibi askeri ve mali açıdan değerlendirmesi yapıldı.
Özet (Çeviri)
An important work written in the field of Ottoman Organizational History, Kavânîn-i Âl-i Osmân der Hulâsa-i Mezâmîn-i Defter-i Dîvân, was penned during the reign of Ahmed I (1603-1617). The work, written by Grand Vizier Kuyucu Murad Pasha to the treasurer of the period, Ayn Ali Efendi, consists of seven chapters and a conclusion. The number of provinces and districts in the Ottoman Empire in 1609, when the work was written, the amounts of timar and zeamet, and their laws are described at length. The work, which summarized the timar-zeamet values of the provinces and districts in tables, served as an informative handbook that could be used by the civil administrators of the period. Ayn Ali Efendi wrote works on the Ottoman land system and finance, and was an author who participated in the wars of his time, experiencing the events firsthand and recounting them. The purpose of this study was to examine copies of the original work made after 1609, the year in which it was written, namely the 1762 copy by Veliyüddin Efendi, the 1856 copy by the Istanbul Research Institute, and the 1927 copy by the Library of the Grand National Assembly of Turkey. During the period when the work was written, it was added to the renewed sanjak laws and the laws pertaining to the sanjaks of the Rumeli province. On this occasion, the laws of the sanjaks of the Rumeli province, which was the largest province of the Ottoman Empire, the incomes of the provincial and sanjak beys, and the values of timars and zeamets were evaluated from a military and financial perspective.