Devlet, ulus ve egemenlik bağlamında Libya'nın dönüşümü
The transformation of Libya in the context of state, nation, and sovereignty
  1. Tez No: 980676
  2. Yazar: ABDULBASIT IBRAHIM MOHAMED FUNAYK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ASKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Libya, Egemenlik, Arap Baharı, İç Savaş, Ulusal Birlik, Libya, Sovereignty, Arab Spring, Civil War, National Unity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Ciddi siyasal istikrarsızlıklara ve yapısal kırılmalara yol açan Arap Baharı süreci, özellikle Uluslararası İlişkiler disiplini başta olmak üzere pek çok alanda çeşitli kuramsal ve ampirik çalışmaların odağında yer almıştır. Bu tez, Libya'nın geçirdiği siyasal dönüşümü, devlet, ulus ve egemenlik kavramları ekseninde disiplinler arası bir bakış açısıyla incelemektedir. Çalışmanın temel amacı, küreselleşme, iç çatışmalar ve dış müdahalelerin etkisiyle kırılganlaşan devlet yapısını hem tarihsel süreç hem de kuramsal bağlam içerisinde analiz etmektir. Bu bağlamda, Libya'nın siyasal yapısındaki dönüşüm, kurumsal süreksizlik, egemenlik bunalımı ve toplumsal bölünmeler üzerinden değerlendirilmiştir. Birinci bölümde, devlet teorileri, egemenlik ilkeleri, kamu politikalarının oluşumu ve devlet gücünün dönüşümü gibi temel kavramlar teorik çerçevede incelenmiştir. Devletin küresel sistem içindeki işlevi, dijitalleşme, teknolojik ilerleme ve bölgesel bütünleşme gibi çağdaş dinamikler ışığında tartışılmış; modern devlet kavramının dönüşen sınırları vurgulanmıştır. İkinci bölümde, Libya'nın jeopolitik konumu, tarihsel mirası ve toplumsal yapısı detaylı şekilde analiz edilmiştir. Osmanlı yönetiminden Kral İdris dönemine uzanan tarihsel seyirde devlet-toplum ilişkileri, etnik, dini ve aşiret yapıları temelinde ele alınmış; Senusi Tarikatı'nın ulusal kimlik inşasındaki rolü kapsamlı biçimde değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise Arap Baharı'nın Libya'daki etkileri, iç savaşın doğası, aşiret temelli parçalanmalar ve uluslararası aktörlerin müdahaleleri çerçevesinde ele alınmıştır. Çalışma, Libya'da devletin yeniden inşa sürecinde karşılaşılan kurumsal zorluklar ile ulusal birlik inşa çabalarının önündeki engellere ışık tutmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The Arab Spring process, which led to significant political instability and structural ruptures across the region, has become a central focus of numerous theoretical and empirical studies, particularly within the discipline of International Relations. This thesis examines Libya's political transformation through an interdisciplinary lens, focusing on the concepts of state, nation, and sovereignty. The primary aim of the study is to analyze the fragility of the state structure within both historical and theoretical contexts, under the influence of globalization, internal conflicts, and external interventions. In this framework, Libya's political transformation is evaluated in terms of institutional discontinuity, crises of sovereignty, and deepening social fragmentation. The first chapter investigates key theoretical concepts such as state theories, principles of sovereignty, the formation of public policies, and the evolution of state power. The role of the state in the global system is discussed in light of contemporary dynamics, including digitalization, technological advancements, and regional integration, emphasizing the shifting boundaries of the modern state. The second chapter provides a detailed analysis of Libya's geopolitical location, historical legacy, and social fabric. It examines state–society relations from the Ottoman period to the reign of King Idris, addressing ethnic, religious, and tribal structures, with particular attention to the political role of the Senussi Order in the construction of national identity. The third chapter focuses on the impact of the Arab Spring in Libya, the nature of the ensuing civil war, tribal fragmentation, and foreign interventions. The study aims to shed light on the institutional, societal, and international challenges faced in Libya's state-building and national unity efforts.