The impact of banking market structure on SME development: Evidence from Türkiye
Bankacılık pazar yapısının KOBİ gelişimi üzerindeki etkisi: Türkiye örneği
- Tez No: 980678
- Danışmanlar: DOÇ. AYŞE BAŞAK TANYERİ GÜNSÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bankacılık piyasası yapısı, KOBİ'ler, Firma giriş ve çıkışı, Borç finansmanı, Banka şubeleri, Bankacılık, Kamu bankaları, Mevduat bankaları, Türk bankacılık sektörü, Yabancı bankalar, Yerel bankacılık, Şirket performansı, Banking market structure, SMEs, Firm entry and exit, Firm Performance, Bank branches, Banking, Public banks, Deposit banks, Turkish banking sector, Foreign banks, Local banking, Company performance
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
Özet
Bu tez, yerel bankacılık yapılarının küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ'lerin) açılış, kapanış ve performansları üzerindeki etkilerini incelemektedir. Özellikle devlet bankaları, yabancı bankalar ve yerli özel bankaların KOBİ'lerin kurulması, büyümesi ve hayatta kalmasına nasıl katkıda bulunduğu araştırılmaktadır. Çalışma, 2008–2022 yılları arasındaki yıllık verileri kullanarak bankacılık istatistiklerini, firma performans göstergelerini ve makroekonomik ölçütleri bir araya getirmektedir. Bulgular, devlet bankalarının yeni KOBİ'lerin kurulmasında özellikle önemli olduğunu, uygun finansman koşulları sağlayarak girişimciliği teşvik ettiklerini göstermektedir. Ayrıca devlet bankaları, özel bankaların kredi vermeyi azalttığı dönemlerde kârlılığı destekleyerek ekonomik durgunluklarda istikrar sağlayıcı bir rol üstlenmektedir. Yerli özel bankalar ise daha yüksek borçlanma düzeyleri ve güçlü satış büyümesi ile ilişkilendirilmekte, bu da KOBİ genişlemesini destekleyen rollerini ortaya koymaktadır. Buna karşılık, yabancı bankaların özellikle kârlılık üzerinde daha zayıf bir etkisi bulunmakta ve küçük, yerel işletmeleri desteklemede daha sınırlı kaldıkları görülmektedir. Bu sonuçlar, özellikle ekonomik belirsizlik dönemlerinde devlet ve yerli özel bankaların KOBİ gelişiminde kritik bir rol oynadığını vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the influence of local banking structures on the opening, closing, and performance of small and medium enterprises (SMEs) in Türkiye. Specifically, it investigates the roles of state-owned, foreign, and domestic banks in facilitating the creation, growth, and survival of SMEs. The research draws on annual data from 2008 to 2022, combining banking statistics, firm performance indicators, and macroeconomic measures. The findings show that state-owned banks are particularly important in fostering the creation of new SMEs, as they provide favorable financing conditions. They also play a stabilizing role during economic downturns by supporting profitability when private banks may reduce lending. Domestic banks are linked to stronger sales growth, underscoring their role in SME expansion. By contrast, foreign banks have a weaker influence, particularly on profitability, and appear less supportive of smaller, locally oriented firms. These results highlight the crucial role of state-owned and domestic banks in promoting SME development, especially under conditions of economic uncertainty.