ESG kriterleri bağlamında şirketlerin kurumsal stratejileri ve performansları üzerine bir araştırma: Türkiye hizmet sektörü örneği
- Tez No: 980722
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN TORUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal sürdürülebilirlik, Social sustainability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstinye Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, ESG (Çevresel, Sosyal ve Yönetişim) kriterlerinin Türkiye hizmet sektöründeki şirketlerin kurumsal stratejilerine entegrasyonunu incelemeyi ve ESG uygulamalarının kurumsal performans üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında, Ak Sigorta A.Ş., Petrol Ofisi A.Ş., TAV Havalimanları Holding A.Ş., Mars Lojistik A.Ş., Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. ve Zorlu Holding'in sürdürülebilirlik raporları detaylı biçimde analiz edilmiştir. Araştırmada nitel yöntem tercih edilmiş; veri toplama süreci, şirketlerin kamuya açık sürdürülebilirlik raporlarının içerik analizi yoluyla gerçekleştirilmiştir. ESG performansı, çevresel, sosyal ve yönetişim boyutlarında belirlenen toplam 13 göstergeye göre değerlendirilmiş ve şirketler arası karşılaştırmalı analizlerle sınıflandırılmıştır. Bulgular, ESG kriterlerinin sadece bir raporlama aracı olmanın ötesinde, stratejik planlamaya entegre edilen ve şirketlerin rekabet gücünü artıran bir unsur hâline geldiğini göstermektedir. Özellikle çevresel sürdürülebilirlik ve yönetişim alanında gelişmiş yapılar kuran şirketlerin daha kurumsallaşmış ve hesap verebilir bir yapıya sahip olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, ESG uygulamalarının etkinliği, şirketlerin uzun vadeli değer yaratma kapasiteleriyle doğrudan ilişkilidir. Tez hem akademik alana katkı sunmakta hem de özel sektöre ESG odaklı stratejik yönelimlerin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the integration of ESG (Environmental, Social, and Governance) criteria into the corporate strategies of companies operating in Turkey's service sector and to evaluate the impact of ESG practices on corporate performance. Within the scope of the study, the sustainability reports of six companies—Ak Sigorta A.Ş., Petrol Ofisi A.Ş., TAV Havalimanları Holding A.Ş., Mars Lojistik A.Ş., Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş., and Zorlu Holding—were analyzed in detail. A qualitative research method was employed, and the data collection process was carried out through content analysis of publicly available sustainability reports. ESG performance was evaluated based on 13 indicators categorized under environmental, social, and governance dimensions, and companies were classified through comparative analysis. The findings reveal that ESG criteria go beyond serving as reporting tools and act as strategic elements that enhance corporate competitiveness when integrated into strategic planning. It was determined that companies with advanced practices, particularly in environmental sustainability and governance, have more institutionalized and accountable structures. As a result, the effectiveness of ESG practices is directly associated with a company's capacity for long-term value creation. This thesis contributes to the academic literature and emphasizes the importance of ESG-oriented strategic alignment for the private sector.