İkonik yapıların biçim, işlev ve strüktür açısından incelenmesi
Investigation of iconic structures in terms of form, function and structure
- Tez No: 980726
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM BELGİN DİKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sanayi Devrimi, mimari tasarım yaklaşımları, kent kimliği, ikonik yapı, biçim, işlev, strüktür, Industrial Revolution, urban identity, iconic structure, form, function, structure
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
Özet
Sanayi Devrimi üretim süreçlerinin yanı sıra toplumsal yapıyı, yaşam tarzlarını ve mimarlık düşüncesini de köklü biçimde değiştirmiştir. Yeni yapım teknikleri ve yapı malzemelerinin ortaya çıkması, değişen mekânsal ve işlevsel gereksinimlerle birlikte, mimarlıkta biçim, işlev ve strüktür açısından yeni yaklaşımların gelişmesine zemin hazırlamıştır. Bu dönemde bezemelerden arındırılmış, yalın, asal geometrik formlar ve çağdaş yapım yöntemleriyle öne çıkan modern mimarlık anlayışı gelişmiş; zamanla bu anlayışa karşıt olarak, tarihsel göndermeler ve simgesel anlamlar içeren Postmodern mimarlık anlayışı doğmuştur. Dijital çağla birlikte bilgisayar destekli tasarım araçlarının gelişmesi, mimaride algoritmik, parametrik ve hesaplamalı tasarım gibi yeni tasarım yaklaşımlarının ortaya çıkmasına olanak tanımış, bu gelişme daha dinamik, uyarlanabilir ve sıra dışı formların üretilmesini mümkün kılmıştır. Öte yandan doğal çevrenin bozulması, enerji krizi ve iklim değişikliği gibi küresel sorunlar, sürdürülebilir mimarlık kavramını öne çıkarmış, doğadan ilham alan biyomimikri ve kinetik mimarlık gibi yaklaşımlar mimari tasarım anlayışını yeniden şekillendirmiştir. Bu çalışma, Sanayi Devrimi sonrası gelişen mimari tasarım yaklaşımlarını; biçim, işlev ve strüktür bağlamında incelemeyi ve özellikle kent kimliği ile özdeşleşmiş, simgesel değer taşıyan ikonik yapıların bu yaklaşımlar bağlamında nasıl biçimlendiğini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında literatür taraması ve kavramsal çerçeve oluşturulmuş, modernizm, postmodernizm, bilgisayar destekli dijital tasarım yaklaşımları ile gelişen parametrik ve algoritmik tasarım, doğa ve enerji konuları ile gündeme gelen sürdürülebilir mimarlık, biomimesis ve kinetik mimarlık gibi yaklaşımlar kuramsal olarak ele alınmış, seçilen ikonik yapılar; mimari tasarım yaklaşımları, biçim, işlev, mekânsal kurgu; strüktür ve yapı malzemesi; plan ve kesit özellikleri; kent kimliğine katkıları açısından değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Industrial Revolution profoundly transformed not only production processes but also the social structure, lifestyles, and architectural thought. The emergence of new construction techniques and building materials, together with changing spatial and functional requirements, laid the foundation for the development of new approaches to form, function, and structure in architecture. During this period, modern architecture emerged-characterized by its stripped-down, minimalist design, pure geometric forms, and contemporary construction methods. Over time, in contrast to this approach, Postmodern architecture developed, incorporating historical references and symbolic meanings. With the advent of the digital age, the development of computer-aided design tools enabled the emergence of new design approaches such as algorithmic, parametric, and computational design in architecture. On the other hand, global issues such as environmental degradation, the energy crisis, and climate change have brought the concept of sustainable architecture to the forefront. Nature-inspired approaches such as biomimicry and kinetic architecture have reshaped architectural design thinking. This study aims to examine architectural design approaches that have evolved since the Industrial Revolution in the context of form, function, and structure, and to analyse how iconic buildings -those that carry symbolic value and are identified with urban identity- have been shaped within these approaches. Within the scope of the study, a literature review and conceptual framework have been established. Theoretical discussions include modernism, postmoder nism, deconstructivism, digital design approaches developed through computer-aided design, parametric and algorithmic design, as well as sustainable architecture and nature-based approaches such as biomimesis and kinetic architecture, which have emerged in response to environmental and energyrelated concerns. They have been evaluated in terms of Architectural Design Approaches, Form, Function, Spatial Configuration; Structure and Building Materials; Plan and Section Characteristics; and their Contributions to Urban Identity. 2025, xiv + 132 Sayfa