Ciddi künt travmalı hastalarda hastaneye geliş sistolik kan basınç değerinin kan gazı laktat değerine oranının prognoz tahminindeki yeri
The prognostic value of the ratio of systolic blood pressure to blood gas lactate levels in patients with severe blunt trauma
- Tez No: 980725
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SADİYE YOLCU SEVEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Travma, laktat, sistolik kan basıncı, SL oranı, mortalite, acil servis, Trauma, lactate, systolic blood pressure, SL ratio, mortality, emergency department
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Ciddi Künt Travmalı Hastalarda Hastaneye Geliş Sistolik Kan Basınç Değerinin Kan Gazı Laktat Değerine Oranının Prognoz Tahminindeki Yeri Amaç: Bu çalışmada, ciddi künt travmalı hastalarda başvuru anındaki sistolik kan basıncının (SKB) laktat düzeyine oranının (SL oranı) mortalite ve hastanede yatış süresi ile ilişkisini değerlendirerek prognozdaki yerini değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif, kesitsel vaka çalışması; 1 Ocak 2022-31 Aralık 2023 tarihleri arasında Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne başvuran, 18 yaş üzeri 750 ciddi künt travma hastasını kapsamaktadır. Çalışmaya dâhil edilen hastaların demografik verileri, vital bulguları, kan gazı sonuçları (pH, laktat, baz eksisi), Glasgow Koma Skoru (GKS) ve hastane yatış verileri dosya bilgilerinden elde edilen veriler analiz edilmiştir. Mortalite ile ilişkili parametreler Mann-Whitney U testi ve çok değişkenli lojistik regresyon analizleriyle değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışma popülasyonunun yaş ortalaması 40,1±16,0 yıl olup, hastaların %81,9'u erkekti. Genel mortalite oranı %11,9 olarak saptanmıştır. Lojistik regresyon analizine göre mortaliteyle anlamlı ilişkili değişkenler; düşük SL oranı (OR=0,936; p<0,001), düşük GKS (OR=0,808; p<0,001), düşük pH (OR=0,003; p<0,001), düşük diyastolik kan basıncı (OR=0,946; p<0,001), düşük base excess (OR=0,937; p=0,026) ve yüksek laktat düzeyi (OR=1,321; p=0,004) olarak belirlenmiştir. SL oranının mortaliteyi öngörmede en güçlü ayırt edici parametre olduğu (AUC=0,95) görülmüştür. Sonuç: Travma hastalarında sistolik kan basıncının laktat düzeyine oranı (SL oranı), mortalite ve klinik seyirle güçlü bir şekilde ilişkili bulunmuştur. Bu oran, acil serviste erken dönemde kolayca hesaplanabilir ve yüksek prognostik değer taşıyan bir parametre olarak kullanılabilir. Bulgular, SL oranının travma hastalarında erken risk sınıflandırması ve tedavi önceliklendirmesinde etkin bir biyobelirteç olarak değerlendirilmesini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
The Prognostic Value of the Ratio of Systolic Blood Pressure to Blood Gas Lactate Levels in Patients with Severe Blunt Trauma Objective: This study aimed to evaluate the relationship between the ratio of systolic blood pressure (SBP) to lactate level (SL ratio) at hospital admission and both mortality and length of hospital stay in patients with severe blunt trauma, thereby assessing its prognostic significance. Materials and Methods: This retrospective cross-sectional case study included 750 adult patients (≥18 years) with severe blunt trauma who presented to the Emergency Department of Adana City Training and Research Hospital between January 1, 2022, and December 31, 2023. Demographic characteristics, vital signs, blood gas results (pH, lactate, base excess), Glasgow Coma Scale (GCS) scores, and hospitalization data were obtained from medical records and analyzed. Parameters associated with mortality were evaluated using the Mann-Whitney U test and multivariate logistic regression analysis. Results: The mean age of the study population was 40.1±16.0 years, and 81.9% were male. The overall mortality rate was 11.9%. Logistic regression analysis revealed that variables significantly associated with mortality included a low SL ratio (OR = 0.936; p < 0.001), low GCS (OR = 0.808; p < 0.001), low pH (OR = 0.003; p < 0.001), low diastolic blood pressure (OR = 0.946; p < 0.001), low base excess (OR = 0.937; p = 0.026), and high lactate level (OR = 1.321; p = 0.004). The SL ratio demonstrated the strongest discriminative power for predicting mortality (AUC = 0.95). Conclusion: In trauma patients, the ratio of systolic blood pressure to lactate level (SL ratio) was found to be strongly associated with mortality and clinical outcomes. This easily calculable parameter can be used in the emergency setting as a highly valuable prognostic indicator. The findings support the use of the SL ratio as an effective biomarker for early risk stratification and prioritization of treatment in trauma patients.