Çin diplomasisinde enerji'nin rolü (2000-2024): Orta Asya ülkeleri örneği
The role of energy in China's diplomacy (2000–2024): The case of Central Asian countries
- Tez No: 980758
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BUKET TENEKE ODUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Uluslararası İlişkiler, Siyasal Bilimler, Energy, International Relations, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Enerji güvenliği, LNG, Uluslararası ilişkiler, Yenilenebilir enerji, Yenilenebilir enerji kaynakları, Energy security, Liquefied natural gas, International relations, Renewable energy, Renewable energy resources
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, 2000-2024 yılları arasında enerji sektörünün Çin Halk Cumhuriyeti diplomasisi üzerindeki etkisini incelemektedir. Enerji kaynaklarının artan tüketimi ve bu kaynakların ithalatına olan yüksek bağımlılık, enerjiyi hem ulusal güvenliğin hem de Çin'in dış politika stratejisinin önemli bir unsuru haline getirmektedir. Bu çalışma, enerji çıkarlarının ülkenin dış politikasına entegre edildiği ve uluslararası önceliklerini şekillendirdiği mekanizmalara odaklanmaktadır. İlk bölüm, enerji diplomasisi ve güvenliği kavramına yönelik teorik ve metodolojik yaklaşımları analiz etmektedir. Anahtar kavramlar tanımlanmakta ve uluslararası ilişkilerin enerji boyutlarına ilişkin mevcut akademik görüşler gözden geçirilmektedir. İkinci bölüm ÇHC'nin enerji diplomasisi stratejisini ele almaktadır. Çin'in enerji dış politikası faaliyetlerinin amaç ve hedefleri ile petrol ve gaz ithalatına bağımlılık derecesi, enerji güvenliğine yönelik tehditlerin dış politika kavramlarında yol açtığı değişikliklerle birlikte incelenmektedir. Enerji politikasının kurumsal yapısı ve devlete ait şirketlerin dış politika kurumlarıyla etkileşimi de tartışılmaktadır. Üçüncü bölüm, Orta Asya devletleri ve Rusya Federasyonu ile ilişkilere odaklanarak Çin'in enerji diplomasisinin pratik uygulamalarının bir analizini sunmaktadır. İstikrarlı enerji akışının sağlanmasında ulaşım altyapısının, yatırım projelerinin ve çok taraflı işbirliğinin önemi incelenmektedir. Çin'in Avrasya bölgesindeki enerji etkisini artırmak için bir araç olarak hizmet eden Tek Kuşak, Tek Yol girişimine özellikle dikkat çekilmektedir. Çalışmanın bulguları, enerjinin sadece ekonomik bir kaynak olarak değil, aynı zamanda Çin'in uluslararası etkisinin önemli bir aracı olarak da hareket ettiğini göstermektedir. Enerji diplomasisi, sürdürülebilir kalkınmayı ve stratejik özerkliği teşvik eden ve Çin'in dünya sahnesindeki konumunu güçlendiren geniş bir dış politika stratejisinin parçası haline gelmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the impact of the energy sector on the diplomacy of the People's Republic of China between 2000 and 2024. The increasing consumption of energy resources and the high dependence on imports of these resources make energy an important element of both national security and China's foreign policy strategy. This study focuses on the mechanisms through which energy interests are integrated into the country's foreign policy and shape its international priorities. The first section analyses the theoretical and methodological approaches to the concept of energy diplomacy and security. It defines key concepts and reviews existing academic views on the energy dimensions of international relations. The second chapter analyses the PRC's energy diplomacy strategy. The aims and objectives of China's energy foreign policy activities and the degree of dependence on oil and gas imports are analysed, together with the changes in foreign policy concepts brought about by threats to energy security. The institutional structure of energy policy and the interaction of state-owned companies with foreign policy institutions are also discussed. The third chapter provides an analysis of the practical application of China's energy diplomacy, focusing on relations with the Central Asian states and the Russian Federation. It examines the importance of transport infrastructure, investment projects and multilateral cooperation in ensuring stable energy flows. Special emphasis is placed on the Belt and Road Initiative, regarded as a key mechanism through which China advances its energy interests and consolidates its geopolitical influence in Eurasia. The findings of the study show that energy acts not only as an economic resource but also as an important instrument of China's international influenceEnergy diplomacy is becoming part of a broader foreign policy strategy that promotes sustainable development and strategic autonomy and strengthens China's position on the world stage.