Toprak dolgu barajlarda filtre tasarımı üzerine bir çalışma
A study on filter design in earth fill dams
  1. Tez No: 980774
  2. Yazar: KENAN GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT KİLİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Drenaj sistemleri, Kayma, Sonlu elemanlar yöntemi, Sızıntı suyu, Toprak baraj, Şev stabilite analizi, Drainage systems, Slide, Finite element method, Leachate, Earth dam, Slope stability analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Barajlar sulama, içme suyu, enerji üretimi, rekreasyon, su ürünleri üretimi vb amaçlar ile inşa edilen sanat yapılarıdır. Gerek ülkemizde gerekse gelişmekte olan birçok ülkede toprak dolgu barajlar inşa edilmektedir. Tezin amacı uygulamada sıkça kullanılan drenaj sistemi olarak da adlandırılan filtrelerin farklı baraj yükseklik ve eğimler altında davranışını modellemektir. Filtre ile ilgili yapılan oldukça fazla uygulama olmasına rağmen maalesef filtrelerin tasarımı net bir şekilde ortaya konmamıştır. Günümüzde özellikle toprak dolgu barajların yıkılmasına kadar varan süreçte filtrelerin davranışını bilmek çok önem arz etmektedir. Eksik filtre uzunluğu, yetersiz filtre geçirimliliği, uygun olmayan granülometri sebepleriyle ülkemizde bile bazı barajların gövdeden su kaçırdığı rapor edilmektedir. Bu Çalışmada 3 farklı gövde yüksekliğine sahip sayısal modeller oluşturulmuştur. Oluşturulan sayısal modellerde filtre uzunluğunun, baraj güvenliği üzerinde ki etkisinin gözlemlenmesi amaçlandı. Oluşturulan sayısal modellerde baraj gövdesinde kullanılan malzemelerin karakteristik özellikleri de analiz sonuçlarında değerlendirmeye alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Dams are engineering structures constructed for purposes such as irrigation, drinking water supply, energy production, recreation, and aquaculture. Both in our country and in many developing countries, earth-fill dams are being constructed. The aim of this thesis is to model the behavior of filters, which are commonly used as drainage systems in practice, under different dam heights and slopes. Despite the extensive application of filters, their design has not been clearly established. Today, understanding the behavior of filters is of great importance, especially in the process leading up to the collapse of earth-filled dams. In our country alone, some dams have been reported to leak water from their bodies due to insufficient filter length, inadequate filter permeability, and inappropriate granulometry. In this study, numerical models with three different dam heights were created. The aim was to observe the effect of filter length on dam safety in the numerical models. The characteristic properties of the materials used in the dam body were also evaluated in the analysis results.