Türk öyküsünde hayvanların varlığı ve anlamları
The existence and meanings of animals in Turkish story
- Tez No: 980807
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET NARLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hayvanlar, Öyküler, Animals
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
“Türk Öyküsünde Hayvanların Varlığı ve Anlamları”adlı bu çalışmada, Türk öyküsünde seçilen yirmi iki yazarın toplamda elli beş öyküsü incelenmiştir. Çalışmanın net tarih sınırlandırması olmamasına rağmen ağırlıklı olarak 1890-2000 yılları arasında yayımlanmış öykülerde hayvanların görünme biçimlerine göre ele alınmıştır. Hayvanlar bazı Türk öyküsünde karakter statüsündedir. Toplanılan verilerde hayvanların sınıflandırılması, öykülerde yazarın işleyişine göre hayvanların üzerine yüklenilen vasıfları, varlıkları belirlenmiştir. Hayvanların, öykülerdeki“İşlevsel Bakımdan Hayvanlar”ve“Anlam Boyutlarına Göre”adlı iki temel başlık altında kategorileştirilerek tablo oluşturulmuştur. Bu tabloya göre öykülerdeki hayvanlar sınıflandırılmış ve incelenmiştir. Çalışmanın temel amacını oluşturan hayvanların varlıkları, bu sınıflandırmaların ışığında incelenmeleri sonucunda edebi metinlerde geçen hayvanların sadece hayvandan ibaret olmadığı, metnin derinlikleri, katmanlarını öne çıkarmada yardımcı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, titled“The Existence and Meanings of Animals in Turkish Story”examines a total of fifty-five short stories written by twenty-two selected authors. Although the research does not impose a strict chronological framework, it primarily focuses on stories published between 1890 and 2000, analyzing how animals appear and are portrayed in these narratives. In certain Turkish short stories, animals are presented as full-fledged characters. Based on the collected data, animals are classified according to the narrative roles assigned to them and the attributes imposed by the authors. Their presence and significance are examined in line with these classifications. Animals in the selected stories are categorized under two main analytical headings:“Animals from a Functional Perspective”and“Animals in Terms of Meaning.”A comprehensive table was created based on these categories, and the animals were analyzed accordingly. The primary aim of this study is to explore the presence of animals in literary texts. The analysis shows that animals in short stories are not merely literal beings, but rather serve to highlight the underlying layers and deeper meanings of the text