Fındıktan elde edilen biyoaktif peptitlerin alzheimer ve parkinson hastalık modelleri üzerindeki nöroprotektif etkisinin incelenmesi
Evaluation of neuroprotective effects of hazelnut-derived bioactive peptides on alzheimer and parkinson disease models
- Tez No: 980810
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP BÜŞRA BOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Alzheimer Hastalığı, Biyoaktif Peptit, Nöroprotektif Etki, Parkinson Hastalığı, Alzheimer's Disease, Bioactive Peptide, Neuroprotective Effect, Parkinson's Disease
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı fındıktan elde edilmiş biyoaktif peptitlerin in vitro Alzheimer ve Parkinson hücre modelleri üzerindeki nöroprotektif etkilerinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada ilk olarak Parkinson ve Alzheimer hastalık modellerinin oluşturulması için SH-SY5Y hücrelerine 6-OHDA, PC-12 hücrelerine Aβ25-35 uygulanmış ve canlılık testi ile toksik dozlar belirlenmiştir. Peptitlerin hücreler üzerindeki canlılık etkisi resazurin testi ile belirlenmiş ve model oluşturulan hücreler üzerine peptitlerin geri çevirme etkisini sağlayan dozlar uygulanarak hücre canlılıkları ve koloni oluşturma kapasiteleri ölçülmüştür. Takip eden deneylerde hücre döngüsü, ROS tespiti ve hücre ölümü akış sitometrisi kullanılarak tespit edilmiştir. Gerçek zamanlı PZR ile gen ifadelerindeki değişiklikler saptanmıştır. Bulgular: Elde edilen sonuçlarda 6-OHDA'nın 150µM, Aβ25-35 'in 50µM dozunun model oluşturmak için uygun olduğu ve peptitlerden PGHF'nin 5µM dozunun en yoğun geri çevirme etkisine sahip olduğu belirlenmiştir. Parkinson modeli için hücre döngüsü tutuklanmasının G0/G1 evresinde gerçekleştiği gözlemlenirken Alzheimer modeli için bu tutuklanma G2/M evresinde gerçekleşmiştir. Apoptoz testinde her iki hastalık modelinde de düşük hücre ölümü gözlemlenirken PGHF peptit grubunda geri çevirme gözlemlenmiş ve aynı şekilde modellerin ROS oluşumunu tetiklediği tespit edilirken peptitin bu durumu geri çevirdiği gözlemlenmiştir. PGHF peptitinin Parkinson hastalık modelinde Bax ve Ras genlerinin ifadeleri tek başına 6-OHDA grubuna kıyasla anlamlı bir fark kaydedilirken Bcl-2 ve Erk genlerinin ifadelerinde anlamlı bir fark gözlemlenmemiştir. Alzheimer hastalık modelinde ise Bax ve Bcl-2 gen ifadelerinde Aβ25-35, PGHF ve PGHF+Aβ25-35 gruplarında anlamlı bir fark gözlemlenmemiştir. Erk ve Ras genlerinin ifadesi kontrole kıyasla Aβ25-35 grubunda anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Yapılan testlerde 6-OHDA ve Aβ25-35'in hücreler üzerinde toksik etki gösterdiği gözlemlenirken PGHF peptitinin bu etkiyi geri çevirdiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the neuroprotective effects of bioactive peptides derived from hazelnuts on in vitro Alzheimer's and Parkinson's disease cell models. Materials and Methods: In this study, SH-SY5Y cells were treated with 6-OHDA to model Parkinson's disease, and PC-12 cells were treated with Aβ25-35 to model Alzheimer's disease. Toxic doses were determined via cell viability assays. The effects of the peptides on cell viability were assessed using the resazurin assay, and the most effective concentrations were applied to the disease models. Following treatment, cell viability and colony-forming ability were evaluated. Subsequent experiments included flow cytometric analysis of the cell cycle, ROS levels, and apoptotic cell death. Gene expression levels were assessed using real-time PCR analysis. Results: The results indicated that 150µM of 6-OHDA and 50µM of Aβ25-35 were suitable Parkinson and Alzheimer disease modeling, respectively. Among the peptides tested, 5 µM dosage of PGHF showed the strongest restorative effect. In the Parkinson's model, cell cycle arrest occurred at the G0/G1 phase, while in the Alzheimer's model it occurred at the G2/M phase. Apoptosis analysis showed cell death in both models, which was alleviated in the PGHF-treated group. Similarly, increased ROS generation observed in the disease models was reversed by peptide treatment. In the Parkinson's disease model, the expression levels of Bax and Ras genes showed a significant difference with PGHF peptide treatment compared to the 6-OHDA group alone, whereas the expressions of Bcl-2 and Erk genes did not show a significant difference. In the Alzheimer's disease model, no significant differences were observed in Bax and Bcl-2 gene expressions among the Aβ25-35, PGHF, and PGHF+Aβ25-35 groups. The expression of Erk and Ras genes was found to be significantly different in the Aβ25-35 group compared to the control. Conclusion: The results demonstrated that 6-OHDA and Aβ25-35 exert toxic effects on cells, and that the PGHF peptide could reverse these effects, indicating a potential neuroprotective role.