Problemli ınstagram kullanımının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi: Uşak ili örneği
Examining problematic instagram use in terms of various variables: Uşak province example
- Tez No: 980826
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSİN DİKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Instagram, Problemli sosyal medya kullanımı, Sosyal medya bağımlılığı, Uşak İli, Sosyal medya, Sosyal medya platformları, Uşak, Instagram, Problematic social media use, Social media addiction, Uşak Province, Social media, social mediaplatforms, Uşak
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
Özet
Sosyal medyada beğenilme, onaylanma ve görünür olma gibi kaygılar, kullanıcılar arasında ruhsal sağlık sorunlarının gelişmesine zemin hazırlayabilir. Bu bağlamda, sosyal medya bağımlılığa yol açarak günlük yaşamı etkileyebilir ve çevrimiçi dinamiklere göre kişisel kimlikleri şekillendirebilir. Bu çalışma, Uşak ilinden bir örneklem üzerinde çeşitli değişkenlere odaklanarak Instagram örneği üzerinden sorunlu sosyal medya kullanımını incelemektedir. Sosyal medya kullanımının bireysel ve toplumsal sonuçlarını, kullanım süresi ve sıklığının yanı sıra erişimin kısıtlandığı durumlarda ortaya çıkan duygusal tepkileri de dikkate alarak ele almaktadır. Çalışmanın amacı, sosyal medyanın psikolojik ve sosyal etkilerinin anlaşılmasına katkıda bulunmak ve dijital bağımlılığın boyutlarını bilimsel temelde belirlemektir. Giderek dijitalleşen bir toplumsal yapının bireyler üzerindeki etkileri konusunda akademik ve toplumsal farkındalığı artırmanın yanı sıra Uşak'a özgü bölge bazlı değerlendirmeler sunmak önemlidir. Katılımcıların çoğu genç, kadın ve lise mezunudur. Instagram'ı günde ortalama 3-4 saat kullanmaktadırlar ve bu süre sosyal medya bağımlılığı için riskli aralıkta kabul edilmektedir. Eğlence ve popülerlik veya sosyal onay arzusu, kullanım için baskın motivasyonlardır. Bu, gençlerin sosyal medyayı hem vakit geçirme aracı hem de tanınırlık kazanma aracı olarak gördüklerini göstermektedir. Katılımcılar, özellikle kullanım süresini kontrol etmekte zorluk çekme ve erişim sınırlı olduğunda olumsuz duygular yaşama gibi, bağımlılığa yakın sorunlu davranış kalıpları sergilemektedir.
Özet (Çeviri)
Concerns such as being liked, approved, and visible on social media may create a basis for the development of mental health problems among users. In this context, social media can lead to addiction, influencing daily life and shaping personal identities according to online dynamics. This study examines problematic social media use through the example of Instagram, focusing on various variables within a sample from Uşak province. It addresses the individual and societal outcomes of social media use by considering duration and frequency of use, as well as emotional reactions when access is restricted. The aim of the study is to contribute to understanding the psychological and social impacts of social media and to identify the dimensions of digital addiction on a scientific basis. The significance lies in raising academic and public awareness regarding the effects of an increasingly digitalized social structure on individuals, while also providing region-based evaluations specific to Uşak. Most participants are young, female, and high school graduates. They use Instagram for an average of 3–4 hours per day, a duration considered within the risky range for social media addiction. Entertainment and the desire for popularity or social approval are the dominant motivations for use. This indicates that young people view social media both as a means of passing time and as a tool for gaining recognition. Participants exhibit problematic behavioral patterns close to addiction, particularly difficulty controlling usage time and experiencing negative emotions when access is limited.