Diyabetik ve non-diyabetik gebelerde plasenta ve maternal serumda Pentraxin-3 seviyelerinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 980847
  2. Yazar: SENA ARPACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA ESİM BÜYÜKBAYRAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gestasyonel Diyabet, Pregestasyonel Diyabet, PTX3, Pentraxin-3, Plasenta, Makrofaj Ekspresyonu, İnflamasyon, Serum Biyobelirteçleri, İmmünohistokimya, Gestational Diabetes, Pregestational Diabetes, PTX3, Pentraxin-3, Placenta, Macrophage Expression, Inflammation, Serum Biomarkers, Immunohistochemistry
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Gestasyonel diyabet (GDM) ve pregestasyonel diyabet (PGDM), gebelik sürecinde maternal ve fetal sağlığı etkileyen önemli metabolik bozukluklardır. Pentraxin-3 (PTX3), doğuştan bağışıklık yanıtında görev alan ve inflamatuvar süreçlerin göstergesi olan bir biyomoleküldür. Mevcut literatürde GDM ile serum PTX3 ilişkisine dair çalışmalar bulunmakla birlikte, özellikle PGDM olgularında plasental makrofaj PTX3 ekspresyonunu değerlendiren çalışma yoktur. Bu çalışmada, sağlıklı gebeler ile GDM ve PGDM tanılı gebelerde maternal serum PTX3 düzeyleri ile plasental PTX3 immünoekspresyonunun karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif kesitsel çalışma, Ocak 2025–Eylül 2025 tarihlerinde Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yürütüldü. Çalışmaya GDM tanılı 52 gebe, PGDM tanılı 10 gebe ve sağlıklı kontrol grubunda 33 gebe olmak üzere toplam 95 katılımcı dâhil edildi. Maternal serum PTX3 düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçüldü. Plasental trofoblast, endotel ve makrofaj hücrelerinde PTX3 ekspresyonu immünohistokimyasal yöntemle değerlendirildi ve yarı-kantitatif skorlama ile sınıflandırıldı. Gruplar arası karşılaştırmalarda uygun parametrik/non-parametrik testler ve Bonferroni düzeltmeli post-hoc analizler kullanıldı. Bulgular: Gruplar arasında serum PTX3 düzeyleri açısından anlamlı fark bulunmadı (p=0,36). Plasental trofoblast ve endotel hücrelerinde PTX3 boyanma yoğunluğu bakımından da üç grup benzerdi (p>0,05). Buna karşılık, plasental makrofaj PTX3 ekspresyonu PGDM grubunda belirgin olarak arttı (p=0,014). Post-hoc analizlerde bu artışın özellikle PGDM – kontrol grupları arasındaki farktan kaynaklandığı görüldü ve“çok”düzeyde makrofaj PTX3 boyanması PGDM olgularında anlamlı şekilde yüksekti (p=0,008). Obstetrik sonuçlar incelendiğinde PGDM grubunda makrozomi oranının (%40) diğer gruplara göre belirgin yüksek olduğu saptandı. Sonuç: Bu çalışma, serum PTX3 düzeylerinin geç gebelik döneminde GDM ve PGDM olgularını ayırt etmede sınırlı olduğunu ortaya koymuştur. Buna karşın, PGDM olgularında plasental makrofajlarda artmış PTX3 ekspresyonu, gebelikten önce başlayan ve süreklilik gösteren hiperglisemiye bağlı kronik inflamatuvar yükü yansıtmaktadır. Bulgular, PTX3'ün özellikle PGDM'de lokal inflamasyonun potansiyel bir doku biyobelirteci olabileceğini düşündürmektedir. Daha geniş örneklemli ve longitudinal çalışmalar, PTX3'ün gestasyonel diyabet spektrumundaki tanısal ve prognostik değerini aydınlatacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Gestational diabetes mellitus (GDM) and pregestational diabetes mellitus (PGDM) are important metabolic disorders that can adversely affect maternal and fetal outcomes. Pentraxin-3 (PTX3) is an inflammatory biomarker involved in innate immunity. Although several studies have investigated serum PTX3 levels in GDM, placental PTX3 expression—particularly in PGDM—remains largely unexplored. This study aimed to compare maternal serum PTX3 levels and placental PTX3 immunoexpression among healthy pregnant women, GDM patients, and PGDM patients. Materials and Methods: This prospective cross-sectional study was conducted at Marmara University Pendik Training and Research Hospital between January 2025 and September 2025. A total of 95 participants were included: 52 GDM, 10 PGDM, and 33 healthy controls. Maternal serum PTX3 levels were measured using ELISA. PTX3 expression in placental trophoblasts, endothelial cells, and macrophages was assessed by immunohistochemistry using a semi-quantitative scoring system. Appropriate statistical tests and Bonferroni-corrected post-hoc analyses were applied for group comparisons. Results: There was no significant difference in serum PTX3 levels among the groups (p=0.36). PTX3 staining in trophoblasts and endothelial cells was also similar (p>0.05). However, placental macrophage PTX3 expression was significantly higher in the PGDM group (p=0.014). Post-hoc analysis revealed that this difference was primarily due to a marked increase in the“strong”staining category in PGDM compared with controls (p=0.008). Additionally, the PGDM group exhibited the highest rate of fetal macrosomia (40%). Conclusion: Serum PTX3 levels appear insufficient for distinguishing GDM from PGDM in late pregnancy. In contrast, the pronounced increase in placental macrophage PTX3 expression in PGDM likely reflects the chronic inflammatory burden associated with long-standing hyperglycemia. These findings suggest that PTX3 may serve as a potential local placental biomarker of inflammation in PGDM. Further large-scale and longitudinal studies are needed to clarify the diagnostic and prognostic value of PTX3 across the diabetic pregnancy spectrum.