Kütahya kaplıca sularının tohum çimlenmesi üzerine etkileri
Effects of Kütahya geothermal waters on seed germination
- Tez No: 98088
- Danışmanlar: PROF.DR. İSMAİL KOCAÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Çimlenme, fide büyümesi, kaplıca suları, Germination, seedling growth, geotermal water
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
IV KÜTAHYA KAPLICA SULARININ TOHUM ÇİMLENMESİ ÜZERİNE ETKİLERİ Aylin HAMARATGİL Biyoloji Bölümü, Yüksek Lisans Tezi, 2000 Tez Danışmanı: Prof. Dr. İsmail KOCAÇALIŞKAN ÖZET Bu çalışmada 10 farklı bitki tohumunun çimlenme ve çimlenme sonrası fide büyümeleri üzerine Kütahya bölgesi kaplıca sularının etkileri araştırılmıştır. Tohumlar petri kutularında 25°C de çimlendirilmişlerdir. Tohumların yüzde çimlenme durumu beş gün boyunca belirlenmiştir. 5. günün sonunda fidelerin kök ve gövde uzunlukları ile taze ve kuru ağırlıkları ölçülmüştür. Sonuç olarak; biber, patlıcan ve fiğ tohumlarının çimlenme ve fide büyümeleri bütün kaplıca suları tarafından artırılmıştır. Buna mukabil, ayçiçeği ve domates tohumlarının çimlenme ve fide büyümesi önemli derecede olumsuz etkilenmiştir. Buğday, arpa, nohut, fasulye ve hıyar tohumlan üzerinde kaplıca sularının etkileri istatistiki açıdan önemli bulunmamıştır. En çok olumsuz etkiye öncelikle Simav sonra Gediz kaplıca suyunun sahip olduğu tesbit edilmiştir. Bu etkilerin sebebi, kaplıca sularının içerdikleri toksik elementlerle ilgili olarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
EFFECTS OF KÜTAHYA GEOTHERMAL WATERS ON SEED GERMINATION Aylin HAMARATGlL Department of Biology, M.S. Thesis, 2000 Supervisor: Prof. Dr. Ismail KOCAÇALIŞKAN SUMMARY In this study, effects of Kütahya geothermal waters on seed germination and seedling growth of 10 different plant species was searched. The seeds were germinated in petri dishes at 25 °C. Percent germination of the seeds was determined during five days. At the end of the 5th day of the germination, length and weight of the seedlings were measured. As a result, seed germination percentage and seedling growth of pepper, eggplant and vetch seeds were increased by all the geothermal waters. On the other hand, seed germination rate and seedling growth of sun-flower and tomato were inhibited by all the geothermal waters used. There wasn't any significant effect of all the geothermal waters on wheat, barley, chick- pea, bean and cucumber seed growth. Simav and Gediz geothermal waters had a most negative effect on seed germination. The reason for this was discussed from point of the toxic elements contained in the geothermal waters of Simav and Gediz.