Çaprazlanmış kare
Crossed square
- Tez No: 98089
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT ALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Modül, Etki, Yan-direkt çarpım, Cat'-grup, Cat2-grup, Çaprazlanmış modül, Çaprazlanmış kare, Modul, Action, Semi-direct product, Cat'-group, Crossed modul, Crossed square
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
IV ÇAPRAZLANMIŞ KARE Ahmet BEKİR Matematik Bölümü, Yüksek Lisans Tezi, 2000 Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Murat ALP ÖZET Çaprazlanmış Kare üzerine hazırlanmış bu tez dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm teze kısa bir giriş olup tez içerisinde sıkça kullanılan temel kavramlar ikinci bölümde sunulmaktadır. Bölüm 3, çaprazlanmış modüllerin, hem grup yapılan hem de cebir yapılan üzerindeki incelenmesini ve bu yapılar üzerindeki örnekleri içermektedir. Aynca bu kategorinin Cat1- gruplar kategorisine denkliği de bu bölüm içersinde verilmektedir. Çaprazlanmış Kare teorisi ve örnekleri ile birlikte denk olduğu Cat2- grup kategorisi hem gruplar hem de cebir yapısı üzerinde incelenerek bölüm 4'te sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
CROSSED SQUARE Ahmet BEKIR Department of Mathematics, M.Sc Thesis, 2000 Supervisor : Associative Prof. Dr. Murat ALP SUMMARY This thesis is based on Crossed Square over Groups and Algebras, it consists of four chapters. A brief introduction is given in chapter 1. Chapter 2 contains the basic concepts of Semi-direct product, Cat'-group, Cat2-groups. Crossed Modules and Crossed Modules Morphisms. The examples of Crossed Modules over groups and algebras were presented in Chapter 3. Crossed Square and its morphism, its examples over groups and algebras have been given in Chapter 4.