Karar alma modelleri çerçevesinde TİKA ve Dışişleri Bakanlığı arasındaki bürokratik rekabet
Bureaucratic competition between TIKA and the Ministry of Foreign Affairs within the framework of decision-making models
  1. Tez No: 980943
  2. Yazar: İSMET ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU ÖZLÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Bürokratik Rekabet, Dışişleri Bakanlığı, Karar Alma Modelleri, TİKA, TIKA, Ministry of Foreign Affairs, Decision Making Models, Bureaucratic Competition
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Küresel Çalışmalar Bilim Dalı
Özet
Devletler için dış politika hiçbir zaman önemini kaybetmemiş aksine konjonktürle birlikte önemini her geçen gün daha çok arttırmıştır. Bundan dolayı ise devletlerde dış politika yapımında birincil aktör olan devlet içerisinde yer alan bakanlıkların yanı sıra yeni aktörler eklenmeye başlanmış ve dış politika zamanla daha karmaşık hale gelmiştir. Bundan dolayı dış politikayı daha iyi analiz edebilmek adına çeşitli teoriler ortaya atılmıştır. Ülkemizde Dışişleri Bakanlığı ve Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı tarafından yürütülen dış politika, Allison tarafından ortaya atılan karar alma modelleri çerçevesinde incelenip analizleri yapılarak iki kurumun rekabeti ele alınmış ve bu rekabeti en doğru ortaya çıkaran modelin Bürokratik Politika Modeli olduğu görülmüştür. Sonuç olarak ise rekabeti azaltacak veya rekabeti avantaja çevirecek öneriler verilerek çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Foreign policy has never lost its importance for states; on the contrary, its significance has increased with changing international conjunctures. Consequently, alongside the ministries that are the primary actors in foreign policy-making, new institutions have gradually emerged, rendering foreign policy more complex over time. To better analyze this complexity, various theoretical approaches have been developed. In this context, Turkiye's foreign policy, conducted by the Ministry of Foreign Affairs and the Turkish Cooperation and Coordination Agency (TİKA), has been examined through the decision-making models proposed by Allison. The analysis reveals that the bureaucratic politics model most accurately explains the rivalry between the two institutions. In conclusion, the study offers recommendations aimed at either reducing this rivalry or turning it into an advantage.