Hece Öykü dergisi ekseninde 2010-2020 arası Türk öykücülüğüne bir bakış
A view of Turkish storytelling between 2010-2020 within the scope of the magazine of Hece Öykü
- Tez No: 980944
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SENA KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hece Öykü, öykü, öykü dergisi, Hece Öykü, story, story journal
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Türk edebiyatında edebî türlerin ilk hayat bulmaya başladığı yer hiç şüphesiz dergiler olmuştur. Zamanla bütün edebî türleri içeren dergilerin yanında bir türe özgü dergiler de yayımlanmış, ilki Resimli Hikâye (1927) olan öykü dergileri de ortaya çıkmıştır. Hece Öykü dergisi de 2004 yılında yayımlanmaya başlamıştır. Tezimiz, Hece Öykü dergisinin 2010-2020 yılları arasında çıkan 36-101. sayıları ekseninde Türk öykücülüğünün gelişim seyrini belirlemeyi amaçlamaktadır. Hece Öykü bugüne kadar yayımlanan öykü dergileri içinde en uzun soluklusu olma niteliği göstermekte, hâlen yayımlanan dört öykü dergisi arasında da kurumsal olması, yazar kadrosu gibi açılardan öne çıkmaktadır. Fakat bugüne kadar Hece Öykü'nün Türk öykücülüğündeki yerini değerlendiren, öykü eleştirisi dışında, kapsamlı bir bilimsel çalışma yapılmamıştır. Çalışmamız bu bakımdan özgün bir değer taşımaktadır. Çalışmamızda Hece Öykü dergisinin ilgili sayılarında yer alan tüm metinlerin dizini çıkarılmış, ardından en çok öykü yayımlayan beş öykücünün on öyküsünden hareketle, Türk öykücülüğünün görünümü verilmiştir. Öyküler tema ve yapı bakımından incelenmiştir. Hece Öykü dergisinde ele alınan öykülerde varoluş sorunsalı, yalnızlık, ölüm, hüzün, sevgisizlik, siyasi bakış, korku ve yabancılaşma gibi temalar tespit edilmiştir. Yazarlar kadın ve erkek kahramanlara öykülerinde yer vermiştir. Bunun yanı sıra nesneler de öykülerin konusu olmuştur. Bunlar ışığında 2004 yılından önce ve sonra yayımlanan öykü dergileri arasında Hece Öykü nitelik olarak zengin bir yapıya sahiptir. Edebiyat tarihimizde öykü dergiciliğinin kimliğini muhafaza eden seçkin bir yayın organıdır.
Özet (Çeviri)
In Turkish literature, the place where literary genres first came to life was undoubtedly magazines. Over time, in addition to magazines covering all literary genres, genre-specific magazines were also published, and story magazines, the first of which was Resimli Hikâye (1927), also emerged. Hece Öykü magazine also began publication in 2004. Our thesis aims to determine the development of Turkish short story writing, focusing on issues 36-101 of Hece Öykü magazine, published between 2010 and 2020. Hece Öykü is the longest-running short story magazine published to date, and among the four currently published short story magazines, it stands out in terms of its institutional nature and its author roster. However, to date, no comprehensive scholarly study has been conducted to evaluate Hece Öykü's place in Turkish short story writing, other than short story criticism. In this respect, our study possesses unique value. Our study indexed all texts in relevant issues of Hece Öykü magazine, then presented a snapshot of Turkish short story writing based on ten stories from the five most published short story writers. The stories were analyzed in terms of theme and structure. Themes such as existential problems, loneliness, death, sadness, lovelessness, political perspective, fear, and alienation were identified in the stories covered in Hece Öykü magazine. The authors included both male and female protagonists in their stories. Objects also served as subjects. In light of these, Hece Öykü has a rich structure in terms of quality among the short story magazines published before and after 2004. It is a distinguished publication that preserves the identity of short story magazines in our literary history.