Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın destan şiirlerinde renklerin kullanımı üzerine bir inceleme
An analysis on the use of colours in Fazıl Hüsnü Dağlarca's epic poems
  1. Tez No: 980956
  2. Yazar: KÜBRA YURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM ÇAM TÜRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dağlarca, Fazıl Hüsnü, Destanlar, Oğuz Kağan Destanı, Renk anlatımı, Renk kültürü, Renk psikolojisi, Renkler, Dağlarca, Fazıl Hüsnü, Epics, Oghuz Kağan Legend, Color expression, Color culture, Color psychology, Colors
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Fazıl Hüsnü Dağlarca, yalnızca şiir türünde eser veren ve geniş konu çeşitliliğiyle Türk edebiyatının önde gelen şairlerinden biridir. Destanlarında bağımsızlık, kahramanlık, özgürlük ve mücadele temalarıyla birlikte Allah, çocuk, evren ve uzay gibi evrensel kavramlara da yer vermiştir. Bu çalışmada, Dağlarca'nın destan şiirlerinde renklerin işlevi incelenmiştir. Araştırmada renklerin, kahramanların kişiliklerini, olayların atmosferini ve şairin duygu dünyasını aktarmada önemli bir araç olduğu sonucuna varılmıştır. Siyah kararlılığı, kırmızı ölümü göze almayı, yeşil umudu, mavi ise inancı sembolize etmiştir. Böylece renkler, şiirlerde yalnızca estetik bir unsur değil, aynı zamanda kolektif bilincin ifadesi olarak işlev görmüştür. Çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırmanın amacı, önemi ve sınırlılıkları; ikinci bölümde renk, destan ve şair üzerine literatür; üçüncü bölümde yöntem; dördüncü bölümde ise bulgular ve tartışmalar yer almaktadır. Tartışma kısmında Dağlarca'nın renk anlayışı, Cenap Şahabettin, Cemal Süreya ve Tevfik Fikret üzerine yapılmış çalışmalarla karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, Dağlarca'nın destan şiirlerinde kullanılan renkler; tarihsel, toplumsal ve duygusal yönleriyle milletin acılarını, fedakârlıklarını, umutlarını ve bağımsızlığa olan inancını yansıtan güçlü bir anlatı aracı olmuştur.
Özet (Çeviri)
Fazıl Hüsnü Dağlarca is one of the leading poets of Turkish literature who produced exclusively in the genre of poetry and is known for his wide thematic diversity. In his epics, he addressed themes such as independence, heroism, freedom, and struggle, while also incorporating universal concepts such as God, children, the universe, and space. This study examines the function of colors in Dağlarca's epic poems. The research concludes that colors serve as an important tool in reflecting the personalities of heroes, the atmosphere of events, and the poet's emotional world. Black symbolizes determination, red represents the willingness to sacrifice one's life, green conveys hope, and blue signifies faith. Thus, colors function not only as an aesthetic element but also as an expression of collective consciousness. The study consists of four main sections. The first section discusses the aim, significance, and limitations of the research; the second section reviews the literature on color, epic, and the poet; the third section focuses on the methodology; and the fourth section presents the findings and discussions. In the discussion part, Dağlarca's understanding of color is compared with studies conducted on Cenap Şahabettin, Cemal Süreya, and Tevfik Fikret. In conclusion, the use of colors in Dağlarca's epic poems emerges as a powerful narrative tool that reflects, with historical, social, and emotional dimensions, the nation's suffering, sacrifices, hopes, and unwavering belief in independence.