Osmanlı İstanbul'unda hastalıklar, tedavi usulleri ve toplum (1860-1914)
Diseases, treatment practices and society in Ottoman Istanbul (1860-1914)
  1. Tez No: 980991
  2. Yazar: HÜLYA İHTİYAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İHSAN ERDİNÇLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hastalık, Mizah, Osmanlı Devleti, Tedavi, İstanbul, Disease, Humour, Ottoman State, Treatment, Istanbul
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Osmanlı Devleti'nin payitahtı olan İstanbul, tarihi süreçte pek çok hastalıkla karşı karşıya kalmış, bunların tedavisi için hem halk hem de hekimler tarafından değişik yöntemler denenmiştir. XIX. yüzyılda Osmanlı Devleti'nin modernleşme faaliyetlerinin sağlık alanında da hız kazandığı görülmektedir. Avrupa merkezli modern tıbbın benimsenmeye başlanması, hastalıklara neden olan virüs ve mikroorganizmaların keşfedilmesi gibi etmenler tedavi yöntemlerinin de değişme ve çeşitlenmesini beraberinde getirmiştir. Bu süreçte geleneksel tedavi usulleri de varlığını devam ettirmiştir. Zira uygulanan tedavi yöntemi ve verilen ilaçlardaki çeşitlilik, hekimlerin farklı ilaç tavsiyeleri vb. nedenler Osmanlı toplumunun farklı kesimlerinin hekimler ve uyguladıkları bu yöntem ve ilaçlara tepkiyle yaklaşmalarına neden olmuştur. Osmanlı İstanbul'u temel alınarak yapılan bu çalışmada, toplumun yüzleşmek zorunda kaldığı hastalıkların neler olduğu, bu hastalıklara dair hangi tedavilerin uygulandığı incelenmiştir. Hastalık ve tedavi sürecinde, kimi zaman devletin aldığı tedbirlere, kimi zaman hekimlerin uygulamalarına ve tavsiye ettikleri ilaçlara, kimi zaman da halkın tutumlarına yönelik getirilen çeşitli mizahi eleştiriler ve yönlendirmelere dair çok yönlü bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Istanbul, the capital of the Ottoman Empire, faced numerous diseases throughout history, and various methods were tried by both the public and physicians to treat them. In the 19th century, the modernization efforts of the Ottoman Empire gained momentum in the field of healthcare as well. Factors such as the adoption of Europe-centered modern medicine and the discovery of viruses and microorganisms as causes of diseases led to changes and diversification in treatment methods. However, traditional treatment practices also continued to exist. Factors such as the variety of treatments and medications used, the differing drug recommendations by physicians, etc., caused different segments of Ottoman society to respond critically to doctors and the methods and medications they applied. This study, focusing on Ottoman Istanbul, examines what diseases the society had to deal with and what treatments were applied for these illnesses. A comprehensive evaluation has been conducted regarding various forms of humorous criticism and guidance directed at, at times, the measures taken by the state, at times, the practices of physicians and the medicines they recommended, and at times, the attitudes of the public in the context of disease and its treatment process.