Deneysel asherman sendromu modelinde alfa lipoik asit ve l-arjinin etkilerinin incelenmesi: sıçan modeli
The effects of alpha-lipoic acid and l-arginine in an experimental asherman syndrome model: a rat model
- Tez No: 981011
- Danışmanlar: PROF. DR. AYGEN ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Histoloji ve Embriyoloji, Biyokimya, Obstetrics and Gynecology, Histology and Embryology, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Asherman sendromu, alfa-lipoik asit, L-arjinin, endometriyum, fibrozis, oksidatif stres, enflamasyon, Asherman syndrome, alpha-lipoic acid, L-arginine, endometrium, fibrosis, oxidative stress, inflammation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, deneysel olarak oluşturulan Asherman sendromu sıçan modelinde alfa-lipoik asit (ALA), L-arjinin ve bu iki ajanın kombine kullanımının endometriyal hasar, fibrozis, oksidatif stres ve enflamasyon üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 40 adet dişi Wistar albino sıçan kullanıldı. Deneysel Asherman sendromu modeli, sağ (R) uterin horna trikloroasetik asit (TCA) uygulanarak oluşturuldu; aynı hayvanda karşı horn sol (L) kontrol olarak bırakıldı. Ardından hayvanlar kontrol, sham, ALA, L-arjinin ve kombine tedavi (total) gruplarına ayrıldı. Bulgular bölümünde, TCA uygulanan uterin horn hasar kontrol grubu (Kontrol-R) olarak tanımlandı. Endometriyal epitel kalınlığı, stromal kalınlık, gland sayısı, lümen çapı, fibrozis skoru ve semi-kantitatif histopatolojik skor değerlendirildi. Oksidatif stres ve enflamasyonun değerlendirilmesi amacıyla 8-hidroksi-2′-deoksiguanozin (8-OHdG), malondialdehit (MDA), interlökin-1 beta (IL-1β), tümör nekroz faktör alfa (TNF-α) ve transforming growth factor-beta (TGF-β) düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçüldü. Bulgular: Hasar kontrol grubunda (Kontrol-R), endometriyal mimarinin belirgin şekilde bozulduğu; fibrozis skoru ve semi-kantitatif histopatolojik skorun anlamlı düzeyde arttığı, 8-OHdG, MDA ve proinflamatuvar sitokin düzeylerinin belirgin olarak yükseldiği saptandı (tümü için p<0,001). ALA ve L-arjinin tedavileri, histomorfometrik parametrelerde kısmi iyileşme sağlamış ve oksidatif stres ile enflamatuvar belirteçleri anlamlı düzeyde azaltmıştır (p<0,05–p<0,0001). En belirgin düzelme, kombine tedavi (total) grubunda gözlenmiş; bu grupta fibrozis skoru, semi-kantitatif histopatolojik skor ve tüm biyokimyasal belirteçler hasar kontrol grubuna kıyasla ileri derecede anlamlı şekilde azalmıştır (p<0,01–p<0,0001). Sonuç: Deneysel Asherman sendromu modelinde ALA ve L-arjinin tek başına endometriyal hasarı azaltmada etkili olmakla birlikte, kombine tedavi histolojik iyileşme, fibrozisin baskılanması ve oksidatif/enflamatuvar yanıtın azaltılması açısından daha üstün sonuçlar sağlamıştır. Bu bulgular, kombine tedavinin Asherman sendromunda potansiyel bir terapötik yaklaşım olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effects of alpha-lipoic acid (ALA), L-arginine, and their combined administration on endometrial damage, fibrosis, oxidative stress, and inflammation in an experimental rat model of Asherman syndrome. Materials and Methods: Forty female Wistar albino rats were included in the study. An experimental Asherman syndrome model was established by applying trichloroacetic acid (TCA) to the right (R) uterine horn, while the contralateral left (L) horn was preserved as an internal control. Animals were subsequently allocated into control, sham, ALA, L-arginine, and combined treatment (total) groups. In the results section, the TCA-treated uterine horn was defined as the injury control group (Control-R). Endometrial epithelial thickness, stromal thickness, gland number, lumen diameter, fibrosis score, and semi-quantitative histopathological score were evaluated. Oxidative stress and inflammatory status were assessed by measuring tissue levels of 8-hydroxy-2′-deoxyguanosine (8-OHdG), malondialdehyde (MDA), interleukin-1 beta (IL-1β), tumor necrosis factor-alpha (TNF-α), and transforming growth factor-beta (TGF-β) using ELISA. Results: The injury control group (Control-R) demonstrated marked disruption of endometrial architecture, significantly increased fibrosis and semi-quantitative histopathological scores, and elevated levels of 8-OHdG, MDA, and proinflammatory cytokines (all p<0.001). ALA and L-arginine treatments resulted in partial improvement in histomorphometric parameters and significantly reduced oxidative stress and inflammatory markers (p<0.05–p<0.0001). The most pronounced improvement was observed in the combined treatment (total) group, which showed significant reductions in fibrosis score, semi-quantitative histopathological score, and all biochemical markers compared with the injury control group (p<0.01–p<0.0001). Conclusion: In this experimental Asherman syndrome model, both ALA and L-arginine effectively attenuated endometrial damage when administered individually; however, their combined use provided superior outcomes in terms of histological restoration, suppression of fibrosis, and reduction of oxidative and inflammatory responses. These findings suggest that combined ALA and L-arginine therapy may represent a promising therapeutic strategy for Asherman syndrome.