İsrail'in“Yerleşimci”politikasının Amerikan kökenleri: Post-yapısalcı bir değerlendirme
American origins of israel's“Settler”policy: A post-structural assessment
  1. Tez No: 981010
  2. Yazar: HATİCE KÜBRA DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ALİ UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Manifest Destiny, Arz-ı Mev'ûd, Post-Yapısalcı, ABD, İsrail, Manifest Destiny, Promised Land, Post-structuralism, United States, Israel
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
İsrail'in Filistin üzerindeki baskı politikaları, uluslararası ilişkiler literatüründe yeni bir olgu değildir. Tarihsel süreçte antisemitist pratikler, kutsal metinlerde yer alan“Arz-ı Mev'ûd”anlayışını yeniden gündeme taşımıştır. Bu teolojik inanç, zamanla yalnızca dini bir beklenti olmaktan çıkarılmış; modern siyasi söylemin bir parçası haline getirilmiştir. Böylece tüm Yahudi topluluklarının ortak bir ulus-devlet çatısı altında bir araya getirilmesi hedeflenmiştir. Bu bağlamda, Filistin toprakları üzerinde“tarihsel hak”iddia ederek başlayan süreç dönemin güçlü devletlerinin desteğini olarak 1948 yılında İsrail Devleti'nin kurulmasını sağlamıştır. Şayet Yahudilerin hedefi yalnızca bir devletin kurulması olsaydı, 1948 sonrası izlenen sistematik“yerleşimci”yayılma politikalarına ihtiyaç kalmazdı. Arz-ı Mev'ûd inancına dayanan Tanrısal meşruiyet söylemi, İsrail'in sınırlarını genişletme çabasının temelini oluşturmuştur. Bu bağlamda, İsrail'in söylemsel ve yapısal“yerleşimci”stratejileri, ABD'nin 19. yüzyıldaki“Manifest Destiny”söylemi ile önemli benzerlik taşımaktadır. Bu tez, ABD'nin batıya doğru genişlemesini meşrulaştıran“Manifest Destiny”söylemi ile İsrail'in Filistin'deki“yerleşimci”politikalarını haklı çıkarmak için kullandığı“Arz-ı Mev'ûd”anlatısının karşılaştırmalı bir analizini sunmaktadır. Post-yapısalcı bir çerçeve benimseyen çalışma, Michel Foucault'nun söylem ve iktidar ilişkileri kavramlarının yanı sıra Jacques Derrida'nın yapısöküm yönteminden yararlanmaktadır. Araştırma, her iki söylemin de ötekileştirme, tahakküm ve meşruiyet üretimi süreçlerinde nasıl işlev gördüğünü incelemeyi amaçlamaktadır. Bu araştırma, söz konusu söylemlerin yalnızca geçmişin ideolojik kalıntıları olmadığını; mekânsal işgali, hukuki meşrulaştırmayı ve kültürel yok saymayı mümkün kılan güncel hakikat rejimleri olarak işlemeye devam ettiğini ortaya koymaktadır. Nihayetinde bu tez, böylesi“yerleşimci”söylemlerin yalnızca geçmişin travmalarını yansıtmadığını, aynı zamanda Filistin halkı için geri döndürülemez yıkımlarla şekillenen bir geleceği etkin biçimde kurduğunu savunmaktadır. Buna bağlı olarak, sistemin bu hegemonik anlatıları nasıl yeniden ürettiğine dair eleştirel bir bakış sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Israel's policies of domination over Palestine are not a new phenomenon in the field of international relations. Historically, antisemitic practices have brought the theological notion of the“Promised Land”(Arz-ı Mev'ûd) back into political discourse. This belief, initially rooted in religious tradition, has evolved into a central component of modern Zionist ideology. Within this framework, the aim has been to unite all Jewish communities under a single nation-state. The claim of a“historical right”over the land of Palestine, supported by the dominant powers of the time, culminated in the establishment of the State of Israel in 1948. However, had the primary objective been merely to establish a state, the systematic“settler”expansion that followed 1948 would have been unnecessary. The Promised Land discourse, grounded in divine legitimacy, has become the foundation of Israel's territorial ambitions. In this regard, Israel's discursive and structural“settler”strategies bear significant resemblance to the United States' 19th-century expansionist ideology, known as Manifest Destiny. This thesis presents a comparative analysis of the“Manifest Destiny”discourse that legitimized U.S. westward expansion and the“Promised Land”narrative used to justify Israeli“settler”policies in Palestine. Adopting a post-structuralist framework, it draws on Michel Foucault's concepts of discourse and power relations, alongside Jacques Derrida's method of deconstruction. The study seks to examine how both discourses function in processes of othering, domination, and the production of legitimacy. There search demonstrates that these discourses are not merely ideological remnants of the past, but continue to operate as contemporary regimes of truth that enable spatial occupation, legal legitimation, and cultural erasure. Ultimately, this thesis argues that such“settler”discourses do not only reflect the traumas of the past, but actively shape a future of irreversible devastation for the Palestinian people. Accordingly, it provides a critical perspective on how the international system continues to reproduce these hegemonic narratives.