Çocukluk travmaları ile saldırganlık ve empati düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination of the relationship between childhood traumas, aggression, and empathy levels
  1. Tez No: 981012
  2. Yazar: GÜLCAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLI ENEZ DARÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: çocukluk çağı travmaları, empati, saldırganlık, Olumsuz erken çocukluk deneyimleri, childhood traumas, empathy, aggression, Negative early childhood experiences
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Topkapı Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Çocukluk çağı, yaşamın en kıymetli dönemlerinin başında gelir. Bu dönemde çocuğun birlikte yaşadığı kişiler ve olaylar, çocuğu doğrudan olumlu veya olumsuz etkilemektedir. Çocukluk çağı travmaları (ÇÇT), kişilerin 18 yaşından önce cinsel, fiziksel, duygusal istismar veya duygusal ve fiziksel ihmal gördüğü olayları içerir. Bireylerin çocuklukta yaşamış olduğu bu olumsuz yaşam olaylarının, yetişkinlikte iletişim ve ilişki problemlerine sebebiyet verdiği görülmektedir. Saldırganlık ve empati düzeyinin, bu yaşam olaylarından etkilendiği düşünülmüş olup, çalışma bu temele dayandırılmıştır. Çalışmada, çocukluk çağı travmaları ve bunların saldırganlık ve empati düzeyine etkileri üzerinde durulmuştur. Bu araştırmada, nicel araştırma yöntemlerinden olan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Veriler, Türkiye evreni üzerinde tesadüfi örneklem yoluyla Google Forms aracılığı ile 18-50 yaş arası 445 kişiden toplanmıştır. Çalışmada Demografik Bilgi Formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (CTQ), Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği (BPSÖ), Bilişsel ve Duygulanımsal Empati Ölçeği (BDEÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizi IBM SPSS 27,0 istatistik programı kullanılarak, gerekli analizler için Pearson Kolerasyon testi, basit doğrusal regresyon analizi, T-Testi ve ANOVA testi uygulanmışır. Anlamlı fark bulunması durumunda LDS yöntemi ile post-hoc testleri kullanılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre çocukluk çağı travmaları ile saldırganlık arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Bunun yanında çocukluk çağı travmaları ile empati arasında karmaşık bir ilişki olduğu ve sonuçların bazı alt boyutlarda negatif korelasyon verirken, bazı alt boyutlarda pozitif korelasyon verdiği görülmüştür. Ayrıca empati ile saldırganlık arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu görülmekle birlikte, bazı alt boyutlarda negatif, bazı alt boyutlarda ise pozitif bir korelasyon olduğu görülmektedir. Elde edilen bulgular çocukluk çağı travmaları ile saldırganlık ve empati arasındaki ilişkiyi ölçme adına bir adım teşkil etmektedir. Bu konuda daha çok çalışma yapmak ve toplumu bilgilendirmek halk ve toplum sağlığı adına daha iyi sonuçlar verecektir.
Özet (Çeviri)
Childhood is regarded as one of the most valuable periods in life. During this stage, the people and events a child experiences can directly influence them, either positively or negatively. Childhood traumas (CTs) include incidents of sexual, physical, or emotional abuse, as well as emotional and physical neglect experienced before the age of 18. These adverse life events in childhood have been shown to cause communication and relationship problems in adulthood. It is believed that aggression and empathy levels are influenced by such experiences, and this study is based on that premise. The focus of the study is to examine childhood traumas and their effects on aggression and empathy levels. In this research, the relational survey model, a quantitative research method, was employed. The data were collected from 445 individuals between the ages of 18 and 50 in Turkey using Google Forms through random sampling. The Demographic Information Form, Childhood Trauma Questionnaire (CTQ), Buss–Perry Aggression Questionnaire (BPAQ), and the Cognitive and Affective Empathy Scale (CAES) were utilized in the study. The data were analyzed using IBM SPSS 27.0. Pearson correlation analysis, simple linear regression analysis, T-test, and ANOVA were used as required. When significant differences were found, post-hoc tests were performed using the LSD method. The results showed a statistically significant relationship between childhood traumas and aggression. Additionally, the relationship between childhood traumas and empathy appeared to be complex, as some subdimensions indicated a negative correlation while others showed a positive correlation. Likewise, there was a statistically significant relationship between empathy and aggression, with certain subdimensions showing negative correlations and others showing positive ones. The findings represent a step toward understanding the relationship between childhood traumas, aggression, and empathy. Conducting further studies and raising public awareness in this area could yield better outcomes for individual and public health.