Metastatik prostat kanserli hastalarda inflamatuar ve nutrisyonel parametrelerin sağkalım ile ilişkisi
The relationship between inflammatory and nutritional parameters and survival in patients with metastatic prostate cancer
- Tez No: 981022
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVVA YEŞİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Prostat Kanseri, Sağkalım, İnflamasyon Parametreleri, Nutrisyonel Parametreler, Prostate Cancer, Survival, Inflammatory Parameters, Nutritional Parameters
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Prostat kanseri, erkeklerde görülen ikinci en yaygın kanser türüdür ve mortalite ve morbidite açısından ciddi bir halk sağlığı sorunu teşkil etmektedir. Metastatik prostat kanseri (mPCa), klinik seyri bakımından oldukça heterojen bir hastalık grubunu temsil ederken, farklı biyolojik davranışları ve tedavi yanıtları nedeniyle prognozun öngörülmesinde güçlükler yaratmaktadır. Çalışmamızın amacı, mPCa tanılı hastalarda inflamatuvar ve nutrisyonel biyobelirteçlerin sağkalım ve prognoz üzerine etkisinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji bölümünde 2017-2023 yılları arasında takip edilen 225 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışma dizaynı retrospektif kesitsel olarak tanımlandı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 68,818,42 yıl idi. Hastaların medyan genel sağ kalım süresi (GSS) 49 (35,7-62,3) ay idi. GSS için yapılan univariate analizde; gleason skor ≥8 olması (HR:1,6 p:0.031), tanı anında metastaz varlığı (HR:2,2 p:0.01), yüksek volüm varlığı (HR:2.0 p:004), yüksek risk varlığı (HR:2.0 p:001), düşük hemoglobin düzeyi (HG≤12,2 HR:2.8 p:0.001), yüksek NLR değeri (HR:1.7 p:009), yüksek PLR değeri (HR:1.9 p:0.01), düşük LMR değeri (HR:2.1 p:0.002), düşük HALP skoru varlığı (HR:1.7 p:0.003), yüksek SII değeri (HR:2.1 p:0.001), düşük PNI değeri (HR:3.1 p:0.001) ve yüksek PIV değeri (HR:2.1 p:0.001) anlamlı olarak saptandı. GSS için yapılan multivariate analizde; tanı anında metastaz varlığı (HR:3, p:0.001), düşük hemoglobin düzeyi (≤12 g/dL) (HR:2.7, p:0.001) ve düşük PNI (HR:1.9, p:0.001) ile mortalitede artış olduğu gözlendi. Medyan progresyonsuz sağ kalım süresi (PSS) 23 (19,3-26,7) ay idi. PSS için yapılan univariate analizde yüksek volüm (HR:1.9, p:0.003), düşük hemoglobin düzeyi (HR:1.8, p:0.002) ve düşük PNI (HR:2.2 p:0.003) ile PSS'de azalma, ARPI kullanımı (HR:0.3 p:0.001) ile PSS de artış; multivariate analizde ise yüksek volüm (HR:1.9, p:0.002) ve düşük PNI (HR:1.9 p:0.011) ile PSS'de azalma ve ARPI kullanımı (HR:0.26, p:0.001) ile PSS'de artış olduğu saptandı. Sonuç: Klinik pratikte hastaların tedavi ve takibinde rutin olarak kullanılan parametrelerin sağkalım üzerine belirleyici olduğunu saptadık. İnflamatuar ve nütrisyonel parametrelerin basit, kolay ulaşılır ve pratik olması avantaj sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Prostate cancer is the second most common cancer among men and represents a significant public health issue due to its high morbidity and mortality. Metastatic prostate cancer (mPCa) constitutes a highly heterogeneous disease group, and varying biological behaviors and treatment responses pose challenges in predicting prognosis. The aim of this study was to evaluate the impact of inflammatory and nutritional biomarkers on survival and prognosis in patients diagnosed with mPCa. Materials and Methods: A total of 225 patients who were followed in the Department of Medical Oncology at Gaziantep University Faculty of Medicine between 2017 and 2023 were included in this retrospective cross-sectional study. Results: The mean age of the patients was 68.81 ± 8.42 years. The median overall survival (OS) was 49 (35.7–62.3) months. In the univariate analysis for OS, Gleason score ≥8 (HR: 1.6, p=0.031), presence of metastasis at diagnosis (HR: 2.2, p=0.01), high-volume disease (HR: 2.0, p=0.004), high-risk status (HR: 2.0, p=0.001), low hemoglobin level (Hb ≤12.2; HR: 2.8, p=0.001), high NLR (HR: 1.7, p=0.009), high PLR (HR: 1.9, p=0.01), low LMR (HR: 2.1, p=0.002), low HALP score (HR: 1.7, p=0.003), high SII (HR: 2.1, p=0.001), low PNI (HR: 3.1, p=0.001), and high PIV (HR: 2.1, p=0.001) were found to be significant. In the multivariate analysis, presence of metastasis at diagnosis (HR: 3.0, p=0.001), low hemoglobin level (≤12 g/dL) (HR: 2.7, p=0.001), and low PNI (HR: 1.9, p=0.001) were independently associated with increased mortality.The median progression-free survival (PFS) was 23 (19.3–26.7) months. In the univariate analysis for PFS, high-volume disease (HR: 1.9, p=0.003), low hemoglobin level (HR: 1.8, p=0.002), and low PNI (HR: 2.2, p=0.003) were associated with shorter PFS, while ARPI use (HR: 0.3, p=0.001) was associated with longer PFS. In the multivariate analysis, high-volume disease (HR: 1.9, p=0.002) and low PNI (HR: 1.9, p=0.011) remained associated with shorter PFS, whereas ARPI use (HR: 0.26, p=0.001) remained associated with longer PFS. Conclusion: We found that parameters routinely used in clinical practice for patient management and follow-up are significant determinants of survival. Inflammatory and nutritional biomarkers offer advantages due to being simple, easily accessible, and practical.