İşçinin sadakat borcuna aykırı davranmasının iş hukuku ve haksız rekabet hukuku bakımından hüküm ve sonuçları
The scope of the employee's loyalty obligation and the consequences of breach of this obligation under Turkish law
- Tez No: 981021
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN KESER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Sadakat Yükümlülüğü, Sır Saklama Yükümlülüğü, Rekabet Etmeme Yükümlülüğü, Haksız Rekabet, Duty of Loyalty, Termination, Confidentiality Obligation, Non-competition Obligation, Unfair Competition
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
Özet
İş sözleşmesi, işçi ile işveren arasındaki karşılıklı hak ve yükümlülükleri düzenleyen bir hukuki işlemdir. İşçi, işverene karşı gerek İş Kanunu gerekse Türk Borçlar Kanunu'ndan kaynaklanan sadakat yükümlülüğü kapsamında işverenin çıkarlarını gözetme ve işverene zarar vermeme borcunu üstlenmiş durumdadır. Bu yükümlülüğün sınırlarını kesin olarak belirlemek mümkün olmamakla birlikte işçinin iş görme edimini ifa ederken ortalama ve makul bir işçinin göstermesi gereken iyiniyetle hareket etmesi beklenmektedir. İşçinin asıl edim yükümlülüğünü yerine getirirken doğruluk ve bağlılıkla davranması, iş ilişkisinin devamı süresince bu yükümlülüğe uygun davranması gerekmektedir. Öyle ki işçinin bu yükümlülüğü bazen iş sözleşmesinin sona ermesinden sonra da devam eder. İşçinin işverenle rekabet etmeme borcu iş sözleşmesinin devamı süresince zaten yasadan kaynaklanan ve işçinin sadakat borcunun gereği olan bir borç olmasından dolayı iş sözleşmesinde ayrıca düzenlenmese de işçinin rekabet etmeme borcu mevcuttur. Ancak bazı durumlarda gerek yapılan işin niteliğinden kaynaklı olarak gerekse işçinin çalışma süresi boyunca işverenin bazı sırlarına vakıf olması sebebiyle iş sözleşmesinin sona ermesinden sonra da işçiye işverenle rekabet etmeme şartı getirilebilir. İşçinin çalışma yaşamını kısıtlayacak olan bu yasağın geçerliliği de yasada bazı koşullara tabi tutulmuştur. Bu koşullara uymayan rekabet yasağı geçersiz olabileceği gibi hakimin müdahalesi ile belli bir sınırlama da getirilebilecektir. İşçinin sadakat yükümlülüğüne aykırı davranması ve işverenle haksız rekabete girmesi halinde iş sözleşmesinin feshi ve işçinin bu yükümlülüğe aykırı davranışları neticesinde işverene zarar vermesi durumunda bu zararının tazmini, sözleşmede kararlaştırılmışsa işçinin cezai şart ödemesi veya işçiye disiplin cezası verilmesi gibi sonuçlar gündeme gelebilir.
Özet (Çeviri)
Employment contract is a legal relationship that regulates the mutual rights and obligations between the employee and the employer. The employee has undertaken the obligation to protect the interests of the employer and not to harm the employer within the scope of the duty of loyalty arising from both the Labor Law and the Turkish Code of Obligations. The employee is expected to act with the good faith expected from an average employee. The employee is required to act with integrity and loyalty while fulfilling the principal performance obligation and to act in accordance with this obligation during the continuation of the employment relationship. In fact, this obligation of the employee sometimes continues even after the termination of the employment contract. Since the employee's obligation not to compete with the employer during the continuation of the employment contract is a debt arising from the law and is a requirement of the employee's duty of loyalty, the employee has an obligation not to compete even if it is not separately regulated in the employment contract. However, in some cases, the employee may be required not to compete with the employer even after the termination of the employment contract, either due to the nature of the work performed or due to the fact that the employee is privy to certain secrets of the employer during the employment period. The validity of this prohibition, which will restrict the working life of the employee, is subject to certain conditions in the law. The prohibition of competition that does not comply with these conditions may be invalid or a certain limitation may be imposed with the intervention of the judge. In the event that the employee violates the duty of loyalty and engages in unfair competition with the employer, the employment contract may be terminated, and in the event that the employee causes damage to the employer as a result of the employee's behavior contrary to this obligation, compensation for this damage, payment of a penal clause to the employee if agreed in the contract or disciplinary punishment may be applied.