Preterm doğum öyküsü olan çocuklarda böbrek shear wave elastografi değerlendirmesi ve klinik parametreler ile ilişkisi
Evalution of renal shear wave elastography and its relationship with clinical parameters in children with a history of preterm birth
  1. Tez No: 981050
  2. Yazar: SENA DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP NAGEHAN YÜRÜK YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Preterm doğum, shear wave elastografi, hipertansiyon, 24 Saatlik ambulatuvar kan basıncı monitorizasyonu, Elastografi, Prematüre bebekler, Preterm birth, shear wave elastography, hypertension, 24-hour ambulatory blood pressure monitoring, Elastography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada İstanbul Tıp Fakültesi'nde preterm doğum öyküsü olan ve neonatoloji polikliniğinde takip edilen beş yaş üstü çocuklarda kronik böbrek hastalığı (KBH) riskini arttıran faktörlerin ortaya konması, shear wave elastografi ile böbrekteki fibröz dokunun erken saptanabilirliği ve böbrek sağlığını değerlendirmede kullanılan klinik parametreler ile shear wave elastografi bulgularının korelasyonunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Preterm ve term çocuklar böbrek sağlığını değerlendirmede kullanılan temel klinik parametreler olan böbrek fonksiyon testleri, kan basıncı ve ultrasonografi bulguları açısından karşılaştırıldı. Ek olarak preterm grup böbrek sağlığı açısından risk faktörü olabilecek perinatal risk faktörleri açısından incelendi. Böbrek fonksiyonları serum kreatinin bazlı tahmini glomerüler filtrasyon hızı (tGFH) ile değerlendirildi. Kan basıncı ofis ölçümleri ile belirlendi ve uygun hastalara 24 saatlik ambulatuvar kan basıncı monitörizasyonu (AKBM) uygulandı. Ultrasonografi ile böbrek boyutları ve parankim kalınlığı ölçüldü; shear wave elastografi ile renal parankim elastisite değerleri elde edildi. Elde edilen shear wave elastografi bulguları ile klinik parametreler arasındaki olası ilişkiler analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya 51 preterm ve 40 term çocuk dahil edildi. Preterm grupta böbrek boyutları term grupla karşılaştırıldığında ortalama olarak daha küçük bulundu (76,7 vs 83,7 mm, p<0,001). Ofis kan basınçları değerlendirildiğinde sistolik (105,8 vs 101,7 mmHg, p=0,003) ve diyastolik (65,7 vs 60,9 mmHg, p=0,001) kan basıncı ortalamaları ile yükselmiş kan basıncı ve evre 1 hipertansiyon (HT) sıklığının preterm grupta belirgin şekilde arttığı görüldü (p<0,001). Serum kreatinini bazlı tGFH (p=0,574) ve shear wave elastografi değerleri [bilateral kilopaskal (kPA) (p=0,229), m/s (p=0,224)] açısından preterm ve term gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Perinatal risk faktörleri incelendiğinde; yenidoğan yoğun bakım ünitesi (YDYBÜ) yatış süresi (p=0,001), umblikal venöz katater (UVK) kullanımı (p=0,001), akut böbrek hasarı (ABH) geçirme öyküsü (p=0,005), nefrotoksik antibiyotik maruziyeti (p=0,022) ve noninvaziv ventilasyon süresi (p=0,035) HT gelişimi açısından anlamlı kolaylaştırıcı olarak belirlendi. AKBM'de preterm grupta, %65,5 oranında gece kan basıncı düşüş paterninin bozulduğu gözlendi; bu çocuklarda böbrek elastisite değerleri [bilateral kPA (p=0,031), m/s (p=0,036)] anlamlı olarak yüksek bulundu. Sonuçlar: Preterm doğum öyküsü olan çocuklarda HT sıklığı arttığından, uzun dönem takiplerinin yapılması ve perinatal dönemden başlayarak böbrek sağlığını koruyucu önlemlerin alınması gerekmektedir. Özellikle gece kan basıncı düşüş paterninin bozulduğu bireylerde böbrek elastisite artışı, subklinik renal değişikliklerin erken göstergesi olabilir. Bu nedenle, preterm çocuklarda düzenli ofis kan basıncı ölçümleri, ambulatuvar kan basıncı izlemi ve noninvaziv renal elastisite takibi yapılmalı; ofis kan basıncı yüksekliği saptanan veya gece kan basıncı düşüşü bozulmuş olanlarda yaşam tarzı değişiklikleri ve gerekli klinik önlemler planlanmalıdır. Bulgular, preterm doğumun renal ve kardiyovasküler sağlığı uzun dönemde etkileyebileceğini ve erken tanı ile koruyucu stratejilerin kritik önem taşıdığını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Background and Objectives: This study aimed to identify factors that increase the risk of chronic kidney disease in children over five years of age with a history of preterm birth followed at the neonatology outpatient clinic of Istanbul Faculty of Medicine. The study also sought to evaluate the early detection of renal fibrosis using shear wave elastography and to assess the correlation between clinical parameters commonly used to evaluate kidney health and shear wave elastography findings. Materials and Methods: Preterm and term children were compared regarding key clinical parameters used to assess kidney health, including renal function tests, blood pressure, and ultrasonography findings. Additionally, perinatal risk factors potentially affecting renal health were examined in the preterm group. Kidney function was evaluated using serum creatinine-based estimated glomerular filtration rate (eGFR). Blood pressure was measured in the office, and ambulatory blood pressure monitoring (ABPM) was performed in eligible patients. Kidney size and parenchymal thickness were assessed via ultrasonography, while renal parenchymal elasticity was measured using shear wave elastography. The potential associations between shear wave elastography results and clinical parameters were analyzed. Results: A total of 51 preterm and 40 term children were included. Preterm children had significantly smaller mean kidney size compared to term children (76.7 vs. 83.7 mm, p<0.001). Office blood pressure measurements showed higher mean systolic (105.8 vs. 101.7 mmHg, p=0.003) and diastolic (65.7 vs. 60.9 mmHg, p=0.001) values in the preterm group, along with a significantly higher frequency of elevated blood pressure and stage 1 hypertension (p<0.001). No significant differences were observed between preterm and term groups in serum creatinine-based eGFR (p=0.574) or shear wave elastography values [bilateral kPa (p=0.229), m/s (p=0.224)]. Among perinatal risk factors, longer neonatal intensive care unit stay (p=0.001), umbilical venous catheter use (p=0.001), history of acute kidney injury (p=0.005), exposure to nephrotoxic antibiotics (p=0.022), and longer duration of noninvasive ventilation (p=0.035) were identified as significant contributors to the development of hypertension. In ABPM, 65.5% of preterm children exhibited a loss of nocturnal blood pressure dipping; these children also showed significantly higher renal elasticity values [bilateral kPa (p=0.031), m/s (p=0.036)]. Conclusion: Children with a history of preterm birth have an increased risk of hypertension, highlighting the need for long-term follow-up and kidney-protective measures starting from the perinatal period. Increased renal elasticity in children with impaired nocturnal blood pressure dipping may serve as an early indicator of subclinical renal changes. Therefore, regular office blood pressure measurements, ambulatory blood pressure monitoring, and noninvasive renal elasticity assessment should be performed in preterm children. Lifestyle modifications and appropriate clinical interventions should be considered in children with elevated office blood pressure or impaired nocturnal dipping. These findings support the critical importance of early detection and preventive strategies, as preterm birth can have long-term effects on renal and cardiovascular health.