İdare hukuku açısından koruma amaçlı imar planı
Conservation purposed zoning plans in terms of administrative law
  1. Tez No: 981102
  2. Yazar: CENGİZ OZAN ÖRS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM KUTLU GÜRSEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Koruma, Geliştirme, Kullanma, İmar, Sit Alanı, Koruma Amaçlı İmar Planı, Özel Plan, Plan Hiyerarşisi, Conservation, Enhancement, Using, Zoning, Site Area, Conservation-purposed Zoning Plan, Special Plan, Plan Hierarchy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
Sit alanlarının koruma amacını göz ardı eden imar planlarıyla geçmişte yeterince korunamaması üzerine bir planlama biçimi ve plan türü olarak ortaya çıkarılan koruma amaçlı imar planları, çeşitli amaçlar arasından koruma amacının özel amaç olarak belirlenerek öne çıkarıldığı planlardır. Özel amacı ve böylece özel plan niteliği, koruma amaçlı imar planlarının imar planlarından farklılaşmasını gerektirmiştir. Nitekim bu özel plan türü, önceleri ülkemizde de olduğu gibi, uluslararası alanda koruma planı terimiyle adlandırılmıştır. Koruma amaçlı imar planlarının özel plan niteliği, plan yapımına egemen olan ilkeler, plan yapım tekniği, plan hiyerarşisi ve plan yapım yetkisi çerçevesinde bu plan türünün hukuki kimliğini ve rejimini belirlemiştir.
Özet (Çeviri)
The conservation-purposed zoning plans, which were developed as a planning approach and type of plan due to the inadequate preservation of heritage sites in the past caused by zoning plans that disregarded their purpose of protection, are plans in which the conservation objective is designated as a special goal and prioritized among various purposes. Its special purpose, and consequently its unique nature as a special plan, has necessitated the differentiation of conservation-purposed zoning plans from standard zoning plans. Indeed, this special type of plan was initially referred to internationally as a“conservation plan,”as it was in our country. The special nature of conservation-oriented zoning plans has defined the legal identity and regime of this type of plan within the framework of the principles governing plan preparation, the techniques of plan-making, the hierarchy of plans, and the authority responsible for plan-making.